Vyzrazený objekt civilní rozvědky převzal kyberúřad. Má sloužit k citlivým operacím proti online hrozbám

irozhlas.cz/

Úřad pro zahraniční styky a informace se v tichosti zbavil tajného objektu, který předtím sám omylem vyzradil, zjistil Radiožurnál. Na citlivé adrese totiž neuhlídal oficiální registraci živnosti svého dočasného šéfa. Přes jeho jméno tak bylo možné dohledat na stejné adrese další pracovníky služby i její krycí firmy.

Poté, co na selhání ohrožující lidi v terénu i tajné operace Radiožurnál před rokem a půl upozornil, převedla služba rekonstruovaný objekt na stát. Od něj ho nyní získal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Vyplývá to ze zápisů v katastru nemovitostí. A informace o změně vlastníka potvrdil i mluvčí kybernetického úřadu Jiří Táborský. Strážci internetové bezpečnosti podle něj hledali nové prostory dlouhodobě.

„Standardní cestou jsme oslovili Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a byl nám nabídnut tento objekt, který jsme se rozhodli využít, neboť splňuje parametry, které jsme žádali,“ konstatoval Táborský.

Na co přesně úřad nadstandardně vybavenou a zabezpečenou budovu využije, nechtěl mluvčí upřesnit: „Jaké agendy budou v tomto objekt probíhat, nebudeme s ohledem na charakter naší činnosti komentovat.“

Vyzrazení umožnilo důstojníkovo povýšení

Podle informací Radiožurnálu bude objekt zděděný po špiónech sloužit k těm nejcitlivějším operacím úřadu proti internetovým hrozbám. Nenápadný dvoupodlažní dům v odlehlé a klidné části pražských Dejvic je totiž speciálně chráněn proti jakýmkoliv kybernetickým útokům nebo napadení vnitřních sítí, ale i proti pokusům o odposlouchávání nebo sledování.

Radiožurnál už dříve informoval, že civilní rozvědka objekt podle veřejně dostupných fotografií nákladně rekonstruovala. Nepoužitelný se pro ní ale stal v momentě, kdy vyšlo najevo jeho úzké propojení na tuto nejutajovanější tuzemskou službu.

To umožnil zdánlivý detail – povýšení jednoho z vysoce postavených důstojníků až do nejužšího vedení služby v roce 2018. Jeho jméno a tím i příslušnost k tajné službě tehdy zaznělo i veřejně na tiskové konferenci člena vlády.

  Na Václavské náměstí přišlo 70.000 protestujících proti vládě

Na stejnou identitu měl přitom tento pracovník služby dlouhodobě registrovanou živnost, a to právě na utajované dejvické adrese. Přes něj je tak citlivé sídlo jednoduše dohledatelné na internetu a s ním i další krycí firmy i konkrétní pracovníci, kteří v budově donedávna sídlili.

Sama rozvědka se k vyzrazenému domu nikdy oficiálně nepřihlásila, pochybení jejích konkrétních pracovníků v této souvislosti nicméně v reakci na zjištění Radiožurnálu potvrdil na sklonku roku 2019 šéf sněmovní komise pro kontrolu této tajné služby Pavel Blažek z ODS.

Rozvědka podle jeho tehdejšího vyjádření pro média přijala taková opatření, aby se už podobná situace nemohla opakovat.

Stát přijal dům darem

Úřad celou kauzu odmítl jakkoliv komentovat. „My se k obdobným záležitostem nikdy nevyjadřujeme a nebudeme se vyjadřovat ani nyní,“ konstatoval mluvčí služby Radek Holý.

Služba přitom musela vyřešit i to, jakým způsobem citlivý objekt na stát převede. Už od 90. let byl v majetku soukromé firmy, která v něm sídlila a se kterou úřad oficiálně neměl a nemá nic společného. Společnost nakonec státu dům v hodnotě desítek miliónů korun přenechala bezplatně.

Potvrdila to mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová: „Nemovitost byla státu nabídnuta darem předchozím vlastníkem a úřad se rozhodl tento dar přijmout.“

Ze záznamů v obchodním rejstříku přitom vyplývá, že všechny firmy, které v tajném objektu sídlily, už mezitím přepsaly svá sídla jinam. Tentokrát už ale nikoliv pod jednu střechu. Historické záznamy o nich i jejich představitelích jsou ale nadále v obchodním rejstříku volně dostupné.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com