Humanitární krize v Pásmu Gazy se stále zhoršuje, popisují nevládní organizace

Izrael by měl během několika dnů informovat Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o tom, co dělá pro zlepšení humanitární situace v Pásmu Gazy. ICJ mu na to dal 26. ledna měsíční lhůtu. Podle nevládních organizací, které citoval deník The National, se ale humanitární krize v Pásmu Gazy stále zhoršuje a někteří humanitární pracovníci také tvrdí, že Izrael dodávkám pomoci palestinským civilistům brání.

„Máme zprávy i o tom, že Palestinci jí krmivo pro zvířata, o lidech umírajících hlady či ženách, které nemohou kvůli nedostatku jídla kojit své děti,“ popsala Sally Chalílová z mezinárodní nevládní organizace Oxfam. Řekla také, že snahy humanitárních organizací doručit pomoc potřebným záměrně maří Izrael.

Dodávky pomoci jsou ale tak malé, že zoufalí Palestinci se vrhají na kamiony s jídlem, když už nějaké přijedou. Televize Al-Džazíra v úterý zveřejnila záběry, na nichž hladoví Palestinci, včetně dětí, sbírají rukama ze země mouku, která se rozsypala z kamionů s pomocí, a dávají ji do kapes a igelitových sáčků.

Kvůli napadání kamionů hladovými Palestinci tento týden zastavil dodávky pomoci na sever Pásma Gazy Světový potravinový program (WFP). Jemu přitom Izrael povolil vjezd konvojů s potravinami na sever v neděli poprvé po třech týdnech. Na severu Pásma Gazy, z velké části zničeném masivním izraelským bombardováním, nyní žije asi 300.000 lidí, jimž podle úřadů OSN hrozí hladomor. Každé šesté dítě do dvou let na severu je akutně podvyživené, uvedl tento týden Dětský fond OSN (UNICEF).

Televize CNN dnes uvedla, že na základě vlastního vyšetřování a dokumentů od organizací OSN zjistila, že 5. února na konvoj s humanitární pomocí v centrální části Gazy střílela izraelská armáda. Konvoj měl přitom izraelské povolení a jel po udané trase.

  Čaputová a Erdogan podpořili Ukrajinu v NATO

Podle egyptských médií se v posledních dvou týdnech do Pásma Gazy z Egypta přes Rafáh dostává asi 80 kamionů s humanitární pomocí denně, což je výrazně méně než loni či začátkem ledna, kdy to bylo až dvě stovky denně. I takové množství ale označovaly humanitární organizace za nedostatečné, před válkou totiž proudilo do Gazy na 500 kamionů s pomocí za den. Humanitární pomoc se do Gazy dostává od prosince přes přechod Kerem Šalom z Izraele. Tamní úřad COGAT dlouhodobě viní ze špatné distribuce pomoci humanitární organizace a agentury OSN.

Většina z asi 2,4 milionu obyvatel Pásma Gazy od října utekla před boji do oblasti Rafáhu k egyptským hranicím, kde žijí na ulici ve stanech. Mnozí jí jen jednou denně, řada má k dispozici jen litr vody na den. Kvůli téměř žádné hygieně se tam šíří infekční nemoci, které ohrožují zejména malé děti. „Lidé přišli o domov, své blízké a nyní těžko přežívají v zablácených igelitových stanech nebo na podlaze nemocnic a škol, bez jakéhokoli majetku,“ uvedla Lisa Macheinerová z organizace Lékaři bez hranic (MSF).

V posledních týdnech izraelská armáda zintenzivnila ostřelování i v oblasti Rafáhu, kde avizuje rozsáhlou pozemní operaci. Mnoho Palestinců kvůli tomu začíná utíkat na sever Pásma Gazy, který je zničený a kam se humanitární pomoc dostává hůř než do Rafáhu. „Důsledky rozsáhlé akce v Rafáhu si nedovedeme vůbec představit,“ řekla Avril Benoitová z MSF. „Ofenziva v této oblasti by z ní udělala hřbitov,“ dodala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com