Trojský kůň na pochodu. V Evropě roste „maďarská hrozba“

Kdo si myslí, že se Orbán spokojí s výsledky hlasování o přidělení 50 miliard eur a bafající se doplazí zpět do svého doupěte a vzpomene si na hořkou chuť kávy, pro kterou ho poslal německý kancléř O. Scholz, slepý a naivní.

Vzhledem k tomu, že Orbán a jeho spolupracovníci jsou na politickém horizontu od 80. let a od 20. let 20. století on a strana Fidesz skutečně vybudovali mafiánský stát v Maďarsku, bylo by peněz na „opravu“ místních maďarských „selhání“ více než dost. “ Jak ukazují zkušenosti z Covid-19, mafie má občas sklony pomáhat spoluobčanům jen tak, z laskavosti jejich srdce…

Příběh o hořké chuti kávy 50 miliard eur pro Ukrajinu je jen zkušební balón. Orbán testuje sílu evropské byrokracie a vydává se za politického strašáka živícího se drobky z bohatého kremelského stolu. Je velkou chybou si myslet, že Orbán je pro Rusko a Putina. Ne, Orban je pro Maďarsko, pro Orbana, pro jeho politickou pomstu v Evropě.

Navzdory své mohutné postavě ostříleného aparátčíka prokazuje Orban v evropské politice úžasnou flexibilitu a vynalézavost. Byl to právě on, kdo se jako jeden z prvních zorientoval a pokusil se ve svůj prospěch (a trochu ve prospěch Maďarska) nekonečnou sérii voleb, které se letos týkaly Evropské unie.

Sám Orbán se popsal jako „středoevropský vůdce ze staré školy, odpůrce komunismu a bojovník za svobodu, který vyrostl v komunistickém režimu“ (z projevu V. Orbána na Konferenci konzervativní politické akce v Texasu, srpen 2022).

Každý, kdo si myslí, že „Putinův trojský kůň“ pokojně okusuje trávu na zelených pastvinách v Texasu a čeká na druhý příchod D. Trumpa, je slepý a naivní. V srpnu 2022 pronesl maďarský premiér pobuřující projev na konferenci konzervativců v Texasu, kde mimo jiné vyzval k získání zpět mocenských institucí ve Washingtonu a Bruselu se zaměřením na prezidentské volby v roce 2024 ve Spojených státech a volby do Evropského parlamentu, které určí „dvě fronty boje o západní civilizaci“.

  BBC upozornila na opožděnou reakci ruských složek při útoku u Moskvy

A pokud si někdo jiný myslí, že veškerá moc maďarského politického orgánu vyvíjí tlak pouze na Ukrajinu, které Orbán a spol. neustále házejí řeči do kol a periodicky požadují, aby Zakarpatí bylo navráceno do „maďarského ovčince“, raději ne. všímat si samozřejmých věcí.

Ve stínu ruského dvouhlavého orla visícího nad Evropou (a ve čtení ruských politiků i nad celým „kolektivním Západem“) jaksi neznatelně vylétl a dozrál maďarský orel.

Orbán cítil, že Evropa je zranitelná. Maďaři s právy neslovanského národa začali vyžadovat preference, štěpili evropskou jednotu všude tam, kde to bylo možné a nemožné, a uplatňovali nejnovější kremelské směrnice.

Budapešť z docela reprezentativního evropského města se nepostřehnutelně proměnila v jakési Zamoskvorechje, kde se ruští emisaři všech barev cítí dobře. Láska k baculatým případům s penězi Rosatomu a vřelé přátelství s šéfy ruské pravoslavné církve (samotný patriarcha Kirill je osobním přítelem) si z Orbana a jeho týmu udělaly krutý žert. Pokud existuje na světě místo, kde se ruská stanice cítí v pohodě a vydává se za seriózní obchodníky a duchovní, pak je to hlavní město Maďarska.

Podpora sankcí proti kremelskému režimu může přirozeně narušit hladký tok finančních toků v Budapešti. Mimochodem, „obchodování se sankcemi“ je také velmi výnosný byznys a úspěšná cesta k řešení ryze maďarských problémů, vyžadujících preference od nenáviděné bruselské byrokracie. Ne nadarmo si Orban „umyl ruce“, když se jeho shánění kávy pro německou kancléřku nesmáli jen líní.

Maďarský premiér získal ze života a debat vše, co potřeboval, a uvědomil si, že evropská byrokracie může být nesmělá a vstřícná jako každá jiná byrokracie. Sotva stojí za to doufat, že se Orbán bude i nadále nadšeně připojovat k protiruským demarším v Evropě. Bude ho to stát příliš mnoho. V přeneseném slova smyslu.

  Putin se bojí Kadyrova více než NATO - ruská média

Každý, kdo si myslí, že Orbán pouze kopíruje kremelský systém s jeho oligarchií, korupcí a „manuální kontrolou“, nesnášenlivostí vůči opozici / Židům / cizincům / migrantům a dalším „zahraničním agentům“, je slepý a naivní.

Maďarský vůdce jednou hrdě prohlásil, že během migrační krize v roce 2015 dorazilo k hranicím Maďarska 400 tisíc nelegálních migrantů. Podle něj je to téměř trojnásobek velikosti Čingischánovy armády, se kterou vtrhl do Evropy. Skutečnost, že Čingischán během Západního tažení již nežil a samotné tažení vedl jeho vnuk, je jen malá historická nepřesnost na pozadí grandiózních snímků epických bitev maďarského premiéra s hordami migrantů.

Viktor Orbán pečlivě vytváří propracovaný obraz starého harcovníka, ostříleného v bojích s komunisty, liberály i migranty. Ve skutečnosti je však Orban skutečným moskevským „trojským koněm“. V Evropě plní zcela specifickou funkci – tvoří dělicí linie kontinentu. Kremlský plán na rozdělení Ukrajiny na „nové regiony“ a „vše, co zbývá“, se rozšiřuje na celou Evropu.

Podle Orbána je Ukrajina nárazníkovou zónou mezi Ruskem a Západem a měla by jí zůstat až do konce století (prohlášení maďarského premiéra během debaty s bývalým rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem, Die Presse, 11. února 2024).

Hlavní vektor činnosti Viktora Orbána však nesměřuje do Kyjeva, ale do Bruselu. Moskva se prostřednictvím Orbána snaží odstranit Brusel jako vážnou překážku svých ambiciózních politických a vojenských plánů. „Znovudobýt instituce moci v Bruselu“ je cíl, ke kterému směřuje úsilí ruských tajných agentů (ruský zpravodajský důstojník se pokusil získat práci jako stážista u Mezinárodního trestního soudu v Haagu, 2022), a sám Orban a řada radikálních hnutí po celé Evropě.

Poté, co Kreml vedl (a utlumil) konzervativní revoluci v Evropě, pokouší se překreslit stávající územní hranice. Útok na Ukrajinu zničil zdánlivě neotřesitelný poválečný evropský bezpečnostní systém. Nyní se navrhuje návrat k „původním“ státním hranicím, „spory o území“ a projekty na obnovu impérií. A maďarský premiér Orban se svou pověstí „bojovníka za svobodu staré školy“ se dokonale hodí do role vůdce konzervativního hnutí v Evropě.

  Ruské úřady viní ženu zadrženou kvůli atentátu na ruského blogera z terorismu

Nějak nepostřehnutelně se na popud ruských politiků a všudypřítomných propagandistů začaly v evropském povědomí prosazovat myšlenky na oživení „Ruské říše“. Erdogan na okraji Evropy oživil stín „Osmanské říše“ a spiknutí „Reichsburgers“ oživilo vyhlídky na obnovu Říše.

Sám Orban uvádí, že „pochází ze země s tisíciletou bohatou historií, ale buďme upřímní, Maďarsko má stále daleko k tomu, aby se stalo velkou velmocí“ (z projevu maďarského premiéra na Konzervativní politické akci v Texasu, srpna 2022). A není cílem mezi evropskými konzervativci oblíbený projekt „obnovy z popela“ Rakousko-Uherska oživení Velkého Uherska? A očividně je to Maďarsko, stát „Osamělá hvězda“ v Evropě, který vstoupil do tvrdého střetu s evropskou byrokracií, kdo je předurčen k roli vůdce „neoříše“?

Zdroj: Popularni.live

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com