Čínský prezident Si Ťin-pching přicestuje do Moskvy na jednání s Putinem

Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na třídenní návštěvu Ruska a očekává se, že se dnes setká s prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavní část jednání je plánována na úterý. Čínský prezident s Putinem patrně podepíše deklaraci, která má znamenat začátek nové éry čínsko-ruských vztahů.

Návštěva čínského vůdce v Moskvě, oznámená právě v den, kdy Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal na Putina zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí, podle agentury AP vyznívá jako významná diplomatická podpora ruskému prezidentovi v jeho konfrontaci se Západem.

Návštěva Si Ťin-pchinga se také jeví jako další důkaz růstu ambicí Pekingu. Přichází uprostřed zostřujícího se napětí mezi Východem a Západem kvůli ruské agresi na Ukrajině, která pokračuje třináctým měsícem.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby vyzval Si Ťin-pchinga, aby oslovil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a získal tak pohled Ukrajiny na válku a vyhnul se jednostranným návrhům. Prezident se podle tisku chystá pohovořit se Zelenským po návratu z Moskvy.

Čína se k rusko-ukrajinskému konfliktu oficiálně staví neutrálně – Peking odmítl vpád ruských vojsk na Ukrajinu odsoudit, nicméně ho ani jasně nepodpořil. Američtí představitelé nedávno opakovaně varovali, že Peking zvažuje, že poskytne Moskvě vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Peking v den výročí invaze na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku. Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“.

Návštěva v Moskvě bude pro čínského vůdce prvním setkáním s ruským prezidentem od loňského září, kdy se oba sešli na okraj regionálního summitu v Uzbekistánu. Loni se Putin zúčastnil zahájení zimní olympiády v Pekingu. S čínským prezidentem se setkal krátce před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

  Rakousko chystá hromadné testování na koronavirus, uvedl Kurz

Putinův poradce Jurij Ušakov naznačil, že rozhovory s čínským prezidentem by mohly přinést nový přístup k bojům na Ukrajině. „Jsem si jist, že se náš a čínský vůdce podělí o svá hodnocení situace. Uvidíme, jaké nápady se pak objeví,“ řekl.

Kyjev už nechce jen stažení ruských vojsk z oblastí zabraných po loňském vpádu vojsk. Požaduje, aby se Rusko stáhlo ze všech ukrajinských území, včetně Donbasu a Krymu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com