Íránský prezident navštíví saúdského krále ve snaze rozmrazit vztahy a zlepšit regionální stabilitu

https://pixabay.com

Íránský prezident Ebrahim Raisi přijal pozvání od saúdskoarabského krále Salmána k návštěvě země, což je významný krok zaměřený na zlepšení vztahů mezi oběma rivaly. Pozvánka přichází poté, co se obě země dohodly na normalizaci svých vztahů a znovuotevření ambasád 10. března, zprostředkované Čínou. Tyto země byly dlouholetými rivaly, podporovaly soupeřící frakce v Jemenu a syrských válkách a Saúdská Arábie formálně přerušila styky s Íránem v roce 2016 poté, co byla napadena její ambasáda v Teheránu.

Íránský ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian také uvedl, že Teherán navrhl tři místa pro schůzku se svým saúdským protějškem. Doufá, že se podaří odstranit některé překážky mezi Íránem a Bahrajnem a oni učiní základní kroky ke znovuotevření svých ambasád. Bahrajn a Írán mají složité vztahy, přičemž Bahrajn obviňuje Írán ze zasahování do jejich vnitřních záležitostí, což vede k napjatým vztahům mezi oběma zeměmi.

Dohoda mezi Íránem a Saúdskou Arábií je zaměřena na posílení regionální bezpečnosti a stability. Irák, který sousedí jak s Íránem, tak se Saúdskou Arábií, podepsal s Íránem dohodu o zpřísnění bezpečnosti hranic, včetně koordinace ochrany jejich společných hranic. Od pádu vlády Saddáma Husajna po invazi vedené Spojenými státy v roce 2003 byl Irák vnímán jako součást íránské sféry vlivu. Západní země a místní opoziční skupiny kritizovaly Írán za údajné vměšování do irácké politiky.

Mezinárodní kontakt Íránu s regionálními rivaly se shoduje s několikaměsíčními veřejnými protesty a domácími nepokoji, které vyvíjejí tlak na úřady v Teheránu. Zhoršující se ekonomická situace v zemi a pokračující pandemie COVID-19 vedly k rozsáhlé nespokojenosti mezi íránským obyvatelstvem, což vyústilo v protesty po celé zemi. Íránská vláda má zájem posílit své vazby s regionálními zeměmi, které by podle ní mohly zlepšit ekonomické a politické vyhlídky země.

Závěrem lze říci, že návštěva íránského prezidenta Raisiho v Saúdské Arábii představuje významný pokrok v regionu, jehož cílem je posílení regionální bezpečnosti a stability. Očekává se, že tento krok zlepší vztahy mezi oběma zeměmi, což povede k možnému ukončení jejich dlouholeté rivality. Stále však existuje několik překážek, které je třeba vyřešit, včetně napjatých vztahů Íránu s Bahrajnem a pokračujících domácích nepokojů.

  Papež František slaví 85. narozeniny, pracovně jako obvykle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com