Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Moskvy. Svět čeká.

Soudruh Si Ťin-pching tedy dorazil do Ruska, kde plánuje zůstat tři dny od 20. do 22. března. Dokonce už učinil několik prohlášení.

Ale to jsou fráze o službě, které pravděpodobně nikoho nezajímají. Tedy až na to, že pobavil fámy kremelské kliky tím, že označil Ruskou federaci za „spolehlivého partnera“.

Inu, Ťin-pchingovy výroky, že „Čína je připravena hlídat světový pořádek založený na mezinárodním právu, spolu s Ruskou federací“, takovou slovesnost, mohli vnímat jen Kreml a jeho unáhlení voliči.

Vzhledem k tomu, že taková slova čínského vůdce zazněla v době, kdy ruští vetřelci páchají své krvavé, válečné zločiny na občanech Ukrajiny invazí do suverénní země, to normální člověk nemůže vnímat.

Zvláště zajímavé byly teze vůdce ČLR, že „v neklidném světě“ je připraven spolu s Moskvou „rozhodně bránit mezinárodní systém orientovaný na OSN“.

Takže to je v době, kdy Kreml prostě plive na všechny možné zákony mezinárodního a prostého lidského chápání, kdy se Moskva vlastně vysmívá samotné myšlence, pro kterou byla OSN vytvořena – Peking se ji chystá bránit.

Vyjádřil také naději, že jeho návštěva Ruska dá „nový impuls rozvoji rusko-čínských vztahů a strategické spolupráce“.

Si Ťin-pching uvedl, že chce s diktátorem bunkru projednat bilaterální a mezinárodní otázky a také nastínit plán strategické spolupráce.

„Očekávám, že si během návštěvy důkladně vyměním názory s prezidentem Putinem na otázky bilaterálních vztahů a důležitých regionálních a mezinárodních témat společného zájmu, nastíním plán rozvoje strategické interakce a praktické spolupráce,“ řekl čínský vůdce.

Ale následující tezi, vyslovenou soudruhem Xi, lze interpretovat dvěma způsoby, a ať už se Kremlu na první pohled zdají jakkoli lichotivé, význam, který je jim vlastní, je velmi zajímavý.

„Čína a Rusko jsou dobří sousedé a spolehliví partneři spojení horami a řekami,“ řekl Si Ťin-pching.

  Skromné ​​drony zaútočily na letadla „velkého Ruska“. Ministerstvo obrany Ruské federace informovalo o sestřelení ukrajinského dronu.

Souhlas – krásně řečeno. Zvláště když si uvědomíte, že tytéž „hory a řeky“, které „spojují Moskvu a Peking“, již v podstatě patří Číně – některé oficiálně, jiné čekají, až na ně přijde řada.

Obecně je historie vztahů mezi Čínou a Ruskou federací velmi poučná a zajímavá, zejména pro Číňany.

Peking zprvu velmi nenápadně, ale nyní upřímně a ne dvojsmyslně těží z akcí Moskvy.

Kreml, který byl vtažen do dobrodružství zvaného „válka s Ukrajinou“, pravděpodobně již dříve koordinoval svůj začátek s Pekingem, se dostal do stavu kolapsu nebo se mu přiblížil.

Rusko během roku války upadlo a některé oblasti a průmyslová odvětví v moskevských bažinách jsou v kritickém stavu.

A to vše je v první řadě výhodné pro Peking – Moskva, která do roku 2022 dávala Číně rozsáhlá území (o kterých Kreml prostě mlčí), se nyní konečně mění v zemi závislou na Číně.

Navenek samozřejmě vše vypadá relativně slušně (a i když ne vždy), ale při bližším zkoumání je vše zřejmé.

Ano, cílem čínské diplomatické činnosti je zachránit Rusko před zaslouženou ostudnou porážkou ve válce, kterou rozpoutalo.

Ale ve skutečnosti soudruh Xi nestojí o status „soudruha“ pu, kterého si už dlouho neváží. Po ostudném vývoji událostí na Ukrajině dává Ťin-pching téměř otevřeně najevo své pohrdání diktátorem bunkru.

Ale přesto přijel do Moskvy. A všimněte si, že jde o první návštěvu zahraničního hosta od oznámení vydání zatykače na Putina.

Kreml by si ale neměl dělat iluze – obnova předválečné moci Ruské federace (ač byla pomyslná) není pro Peking přínosná.

Ať se Moskva snaží sebevíc, pro ČLR je partnerství s technologicky vyspělým Západem z ekonomického hlediska mnohem perspektivnější než s upadajícím Ruskem, které, jak se ukázalo, nemá co nabídnout nejen partnerům, ale ani vybudovat něco rozumného pro sebe.

  Plyn jako zbraň proti Moldavsku. Moskva pokračuje ve vydírání Evropy

A to v zemi, která má téměř polovinu světových zásob nerostných surovin. Zde, jako zdroj zdrojů, je Rusko zajímavé pro Peking.

To vše omezuje čínsko-ruskou politickou spolupráci.

V zásadě, i kdyby Čína chtěla Moskvě pomoci, nedokázala by Rusko „stabilizovat“, protože Putinův režim nadále jedná bezohledně a tlačí svou zemi do propasti. Buď z nepochopení, nebo z nerozvážnosti.

Pokud jde o mírové záměry Ukrajiny a Pekingu, je třeba poznamenat, že Kyjev takové iniciativy schvaluje.

Čína zveřejnila 24. února dokument s postojem k „urovnání“ války Ruské federace proti Ukrajině, sestávající z 12 bodů. Peking zejména volal po příměří, vyjednávání, ale o stažení ruských jednotek mlčel.

Kyjev si přitom dobře uvědomuje, že Čína hraje svou vlastní hru a není dostatečně citlivá na životní zájmy Ukrajiny: návrat okupovaných území a ochranu lidí před válečnými zločiny.

Ideální doba pro čínské zprostředkování a udržování míru byla před ruskou invazí v roce 2022. Tehdy bylo snazší předejít ruské krizi, než se nyní vypořádat s tím, k čemu zemi dovedla kremelská klika.

Samozřejmě, že konflikt – přesněji válka mezi Ruskem a Ukrajinou může být zmrazena. Ale co mi vrátí – toť otázka. Ve skutečnosti neexistují žádné jednoduché recepty, jak dosáhnout míru (včetně například zmrazení konfliktu).

Řešení ruské krize vyžaduje komplexní obnovení autority a účinnosti mezinárodního práva, pošlapaného Moskvou. To je ale, alespoň pro dnešek, pro Kreml nereálné. Tvrdošíjně se drží své agresivní linie.

Diktátor bunkru už pochopil, že si může udržet moc, dokud bude venku agresivní, v tomto případě ve válce s Ukrajinou. Jakmile to přestane, ztratí sílu. To se rovná jeho fyzické likvidaci.

Co skutečně nabídne Si Ťin-pching Putinovi. To, že Ukrajina bude jedním z klíčových témat programu, je jednoznačné. Zda „přesvědčí“ kremelské senilce, aby přestali tím, že přijme čínský „mírový plán“ a jak mírový to bude, se svět velmi brzy dozví.

  Eskalace konfliktu na Ukrajině. Na co Rusko se připravuje?

Mezitím celý svět sleduje schůze kádrů dealerů a poslouchá taková standardní prohlášení o dobrém sousedství a světovém míru.

A v této době ruská armáda útočí na Ukrajinu a ničí další příležitost k obnovení tak dlouho očekávaného míru.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com