Na světě se potvrdilo přes 45 milionů případů koronaviru

Nákaza koronavirem se na světě potvrdila už u více než 45 milionů lidí. Vyplývá to z dat americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii covidu-19 dlouhodobě sleduje. S nemocí, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, zemřelo přes 1,18 milionu infikovaných.

Nejvíce postiženou zemí světa zůstávají co do počtu nakažených Spojené státy americké. Země, která má téměř 330 milionů obyvatel, zaznamenala už více než 8,9 milionu nakažených. Následuje Indie s osmi miliony potvrzených případů a Brazílie s téměř 5,5 miliony.

Hranici jednoho milionu nakažených překročilo už osm zemí světa včetně tří evropských – Ruska, Francie a Španělska.

V Česku se nákaza koronavirem od počátku epidemie zjistila u více než 310.000 lidí. Ve čtvrtek přibylo 13.051 potvrzených případů. Podle žebříčku JHU je Česko nyní celosvětově co do počtu případů devětadvacáté.

Virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19, se objevil loni v prosinci v Číně, první milion lidí se nakazil začátkem dubna. Počet infikovaných ve světě začal zrychlovat v červenci, v říjnu zaznamenala řada zemí dosud nejvyšší počty potvrzených případů za den. Hranice 40 milionů infikovaných padla 19. října.

Německo má 18.681 nově nakažených, nejvíce od počátku epidemie

V Německu ve čtvrtek přibylo 18.681 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od počátku epidemie v zemi. Zemřelo dalších 77 nakažených, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Německo se chystá od pondělí opět zavést rozsáhlou karanténní uzávěru.

Celkem se v Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, od počátku epidemie nakazilo virem SARS-CoV-2 už 499.694 lidí. Bilance mrtvých s covidem-19 se vyšplhala na 10.349. Viru se po nakažení zbavilo již asi 345.700 lidí. Prokazatelně infikovaných je tak v Německu nyní téměř 154.000 lidí.

Dosavadní rekord v počtu nakažených za den ohlásilo Německo teprve ve čtvrtek, kdy přibylo za 24 hodin 16.774 infikovaných. Už ve středu kancléřka Angela Merkelová kvůli šíření nákazy po jednání s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí oznámila, že od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavede Německo rozsáhlou karanténní uzávěru.

  Merkelová: Rozhodnutí o vládní pomoci Lufthanse padne brzy

Na měsíc se zavřou hospody, bary, restaurace, divadla či kina, otevřené naopak zůstanou školy, školky nebo obchody. Omezeno bude i shromažďování, sejít se bude moci maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností.

Rusko a Ukrajina hlásí rekordní přírůstky nových případů nákazy 

Rusko dnes oznámilo rekordní přírůstek 18.283 nových případů nákazy koronavirem a 355 úmrtí během uplynulých 24 hodin. Je to poprvé, co počet nových případů za den přesáhl 18.000, uvedl list Kommersant a připomněl, že o den dříve to bylo 17.717 nových případů a 366 úmrtí, tedy nejvíce úmrtí za den od začátku pandemie. Rekordní přírůstky nových případů nákazy i úmrtí oznámila i Ukrajina.

V Rusku, které má přibližně 146 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo již téměř 1,6 milionu lidí, z nichž 27.656 nákaze podlehlo.

Rusko je z hlediska počtu potvrzených případů nákazy čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, po USA, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu obětí je podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně, je Rusko aktuálně na 13. příčce.

Přestože prezident Vladimir Putin opakovaně ujistil, že vláda neplánuje zavést tvrdá omezení, asi třetina Rusů si v obavě z celostátní karantény začala podle průzkumu pořizovat zásoby. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek označil rychlost, s jakou se nákaza šíří, za bezprecedentní a připustil, že v řadě regionů byla dostižena kritická mez ohledně obsazení lůžek pro pacienty s covidem-19, připomněl list Kommersant.

Ukrajina podle rady národní bezpečnosti a obrany zaznamenala rekordní přírůstky 8312 nových případů nákazy a 173 úmrtí za uplynulý den. Předchozí rekord v podobě 7517 nově potvrzených případů padl 23. října. V zemi s přibližně 42 miliony obyvatel se od počátku pandemie nakazilo 378.729 lidí, z nichž 7041 nákaze podlehlo.

  Italská kontrarozvědka: jedna třetina ruského velvyslanectví jsou špioni

Ve Francii zavřou bary a restaurace, Belgie oznámí další opatření

Epidemická situace napříč Evropou se nelepší a většina zemí proto zavádí přísnější opatření v boji proti šíření koronaviru. Ve Francii dnes začíná celostátní karanténa, která bude platit do 1. prosince. Zavřené budou restaurace a bary i obchody, které nejsou životně důležité. Přísnější opatření by mohly oznámit i Belgie a Řecko.

Francouzi se ode dneška mohou vzdálit z domova jen kvůli cestě do práce, na nákup potravin, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů. Při porušení těchto pravidel hrozí pokuta 135 euro (asi 3700 Kč). Omezené je i cestování mezi regiony a vstup do země je možný pouze s negativním testem. Školy zůstávají otevřené.

V Belgii se dnes odpoledne sejde poradní krizový tým premiéra Alexandera De Croo. Vyhodnotí, zda omezení zavedená 16. října jako noční zákaz vycházení a zavřené bary a restaurace splnila svůj účel, nebo se ještě zpřísní. Po tvrdších opatřeních volají zástupci belgických nemocnic, které jsou podle místních médií přetížené.

Nová opatření v boji s šířením koronaviru dnes zřejmě oznámí také řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Ministři zdravotnictví zemí Evropské unie budou při videokonferenci jednat mimo jiné o dosavadní koordinaci cestovních omezení kvůli covidu-19. Členské státy evropského bloku se na výzvy Evropské komise pokoušejí svůj postup koordinovat dlouhodobě, v některých oblastech však zvláště kvůli používání různých epidemiologických kritérií a postupů zatím k jednotě nedospěly.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com