Krajní pravice v České republice jako nástroj ruského vlivu v Evropě

Ruské politické ambice na mezinárodní scéně byly vždy poměrně velké. A dnes se Ruská federace snaží každým způsobem prosazovat své vlastní myšlenky. Ačkoli tyto myšlenky mají málo společného s evropskými hodnotami, Rusko stále nachází společnou řeč v myšlenkách radikálů a nacionalistů v Evropě. Kreml vytváří ve světě prostor „alternativních hodnot“ podporou krajní pravice v EU. V tomto příběhu je Putin představen jako nový vůdce světového konzervatismu. Například tradicionalisté, ultrakonzervativní organizace, které se staví proti potratům a pro rodinným hodnotám, mají mezinárodní síť nevládních organizací blízkých Kremlu.

Destabilizace Západu podněcováním a podporou krajní pravice Evropy je jednou ze složek hybridní válečné strategie proti Západu. Výrazným příkladem vlivu Ruska na Evropu je Česká republika. Česká republika je již dávno od sovětských dob překladištěm Ruska. Nejprve protože vytvořit spojence ve střední Evropě. Hybridní válka, kterou Rusko vede proti Evropě a Západu, a která se zintenzivnila zejména od začátku krize na Ukrajině, je válkou pro mysli a duše lidí. Rusko se snaží nejen podkopat důvěru občanů v Evropu a její instituce, ale nabízí také svou vlastní alternativu.

Na Slovensku, v České republice a v Maďarsku hrála a nadále hraje občanská diplomacie klíčovou roli při šíření sociálních ideologií Putinova režimu prostřednictvím významných politických hráčů.

Věrnost České republiky vůči rusky mluvícím je poměrně zajímavý a podivný jev. I přes rok 1968, kdy sovětská vojska vtrhla na území České republiky. Jaké jsou dnes proruské síly v České republice?

Především se jedná o krajně pravicové strany působící v České republice. Ačkoli jejich popularita v poslední době klesá, stále mají voliče. První takovou stranou je SPD Svoboda a přímá demokracie, kterou vede Tomio Okamura. První věc, která vás zaujme, je vůdce této strany, vůdce je rodák z polojaponské rodiny. Jakkoli to zní divně, hlavní český nacionalista je napůl Japonec.

  Moskva je hlavní překážkou míru. Odpovědnost Ruska za konflikt na Donbasu

Ultranacionalisté prosazují uspořádání referenda v České republice o odchodu z EU, sblížení s Ruskem. Chtějí uzavřít hranice České republiky pro uprchlíky a migranty. Navzdory skutečnosti, že Okamura sám má japonsko-korejský původ, je pevným islámofobem, odpůrcem Romů a pracovní imigrace. Odsuzuje ukrajinské pracovní migranty, kteří pracují v České republice, obviňuje Nejvyšší radu Ukrajiny z fašismu a podporuje zrušení protiruských sankcí. Populista si je jistý, že Ukrajina nikdy neexistovala jako samostatný stát. Podle jeho křesťanského demokrata sourozence Hayato Okamury jedná Tomio v zájmu ruské vlády a udělá cokoli, aby oslabil a podkopal EU.

A to vše za peníze Ruské federace. Rusko záměrně prosazuje své vlastní myšlenky na Západ s pomocí krajní pravice. S hospodářskou krizí, COVID-19, nízkými cenami ropy a sankcemi snižujícími schopnost prokemelských aktérů investovat do ideologických vývozů zůstává jejich potenciál značný. Rusští agenti vlivu, jednající v polokoordinaci s režimem, mohou v budoucnu investovat více do ideologických vývozů, aby kompenzovali ztrátu ekonomického vlivu Putinova režimu.

Brexit a uprchlická krize vytvořily pro Rusko dobrou příležitost k prosazení ideologických tezí. Pravicové strany v Evropě nejsou příliš homogenní. Programy každého z nich mají svá specifika. Ačkoli v posledních letech je vzestup všeho hlavně na pozadí antiimigračního sentimentu.

To, co tyto strany spojuje, je jejich skepse ohledně tradičních politických stran, které od konce druhé světové války účinně ovládly západní Evropu a vytvořily prosperující Evropu. To, co se tradičním stranám podařilo, je přeměna zničeného poválečného kontinentu na světového ekonomického vůdce. Z pravého populistického sloganu a v ekonomických záležitostech neexistuje konstruktivismus. Jaké budou další kroky pravice, zůstává záhadou, je obtížné je vypočítat, přesto si myslím, že to záleží na pokynech „staršího bratra“ Ruska. Měli bychom si dávat pozor na všechny pravicové radikály a ultranacionalisty, protože právě jejich hlasitá prohlášení mohou změnit zemi za jeden den a bez jediné střely přijdeme o vlastní zemi.

  Moldavsko. Vymanit se z „bratrského objetí“.

Autor: Vladimír Novák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com