Jaká je cena plynovodu Nord Stream 2 pro Rusko?

Byly odstraněny poslední překážky kladení nového potrubí na baltské mořské dno: 30. října Dánsko vydalo povolení k položení potrubí do své ekonomické zóny. Tato skutečnost neznamená, že vedení Gazpromu brzy odmítne přepravovat plyn přes Ukrajinu. Po zprovoznění trasy Nord Stream 2 bude společnost schopna čerpat plyn z Ruské federace do Německa pomocí čtyř linek. Jedná se o injekci 110 miliard kubických metrů plynu ročně. Prostřednictvím Turecké republiky a Černého moře energetická společnost očekává, že každý rok pošle do Evropy přibližně 16 miliard kubických metrů a stejný objem lze dodat tureckým spotřebitelům. Dříve plánovaný South Stream musel být omezen, protože EU nedostala povolení, ačkoli na zahájení jeho výstavby již byly vynaloženy miliardy dolarů.

Cena pro Ruskou federaci

V roce 2010 bylo oznámeno, že je třeba zvýšit dodávky pro Evropskou unii. Tato skutečnost byla podnětem k položení dvou „proudů“, z nichž jeden je jižní a druhý severní, a musí se setkat v distribučním centru plynu v Baumgartenu. V té době vedení Ruské federace a Gazpromu neplánovalo upustit od tranzitu plynu přes Ukrajinu. Ale od dubna 2015 Miller oznámil, že nový plynovod obejde ukrajinskou stranu. V roce 2016 přijal Gazprom program, který rozhodl o vyřazení celého systému přepravy plynu, který dodává plyn Ukrajincům. V roce 2020 se plánuje eliminace 4300 kilometrů potrubí a 62 stanic souvisejících s kompresorovými stanicemi. V roce 2030 možnost čerpání plynu přes Ukrajinu prakticky zmizí. Předpovědi růstu poptávky Evropanů po nákupu ruského plynu nejsou jasné, odmítají to ze všech fosilních paliv. Německo plánuje do třiceti let odmítnout používat uhlí, zemní plyn a ropu. Kolosální příspěvek k nově vybudovaným plynovodům, které vedou k nespolehlivým trhům, byl krátkozraký. Gazprom se rozhodl nedodávat plyn na západní Sibiř a na západ. Navzdory vyčerpání pole Yubileynoye, také Medvezhye, Urengoy, je v potrubí dostatečné množství uvolněné kapacity pro přijetí nového svazku. Stavba začala na novém plynovém koridoru z Yamalu do Baltu s odbočkami podél Černého moře. V roce 2008 byla oznámena jeho cena. Náklady se promítly z osmdesáti na devadesát tři miliard dolarů. Kolik Gazprom skutečně utratil za položení plynovodu obcházejícího Ukrajinu, zůstává záhadou. V nákladovém dokumentu se uvádí, že projekt nebude komerčně životaschopný ani do roku 2035. Takový záměr vedení byl nákladný, protože desítky miliard se usadily v kapsách různých dodavatelů, kteří stavěli „potoky“, „chodby“, a ruskou populací se stala poškozená strana.

  Fakt, že Turecko nebude bránit vstupu Švédska a Finska do NATO, je pro Rusko silná facka, říká Šedivý

Evropský pohled

A co evropské země získaly z „toků“? Ruský plyn bude proudit na nových trasách, ačkoli starý ukrajinský prokázal svou spolehlivost. Ruská strana obviňuje Ukrajince z přerušení dodávek plynu Evropanům. Ale v historii dodávek plynu na Ukrajinu se potvrzuje, že v letech 2006 a 2009 byly odstávky prováděny z iniciativy samotného Gazpromu. V letech 2009–2019 Gazprom obvinil Ukrajince z neoprávněného odběru ruského plynu, ačkoli žaloby nebyly nikdy podány. Tato skutečnost umožnila nevěřit ve verzi Rusů o vývoji událostí. Vzhledem k tomu, že do konce roku 2014 a do začátku roku 2015 došlo ke snížení dodávek zemního plynu v Evropě, vedení Gazpromu se ospravedlnilo snahou zastavit reverzní dodávky Ukrajincům. Zisk ve výši šesti miliard dolarů byl ztracen. Politizace a nepředvídatelnost některých rozhodnutí mohou negativně ovlivnit energetickou bezpečnost Evropanů a vytvářet další rizika. Musíme také přidat jednu kvalitu, která je důležitá pro ukrajinský tranzit: flexibilní doručení. Ukrajina má obrovské podzemní zásobníky, snadno kompenzuje sezónní, denní i extrémní výkyvy poptávky po plynu. „Proudy“ čerpající konstantní objem nemohou reagovat na různé kapky. Nelze vyloučit, že tato skutečnost nepovede ke zvýšení ceny plynu určeného pro Evropu. Dánsko již nemá proti výstavbě nového plynovodu námitky. To ale neznamená, že projekt nemá žádné další oponenty. Území nové trasy na základě pravidel legislativy EU musí projít Německem, ale rozhodnutí může být schváleno Evropskou komisí, kde se s jistotou vyjádří odpůrci plynovodu. Jedná se o Itálii a Polsko, samozřejmě Slovensko a pobaltské státy, a ani Evropská komise nemá žádné sympatie. Vedení Gazpromu ještě není schopno úplně opustit tranzit pro Ukrajince, protože dodávky plynu vyžadují flexibilitu, která v pobaltském ropovodu chybí. Díky monopolnímu postavení je pro Gazprom velmi obtížné využít potenciál proudů na plnou dostupnou kapacitu. Přítomnost takového dokumentu, jako je „třetí energetický balíček“ EU, zejména směrnice o zemním plynu, nutí ruskou společnost, aby významně přehodnotila svůj model chování na evropském trhu s plynem.

  Složitá debata o ukrajinských územích: Sarkozyho kontroverzní prohlášení

Důvody sváru

V roce 2012 začali evropští regulátori trhu s energií vyšetřovat „monopolní praktiky“, které jsou ve východní Evropě poptávány společností Gazprom. Společnost okamžitě začala měnit taktiku, stahovala své zprostředkovatele a stanovila běžnou cenu. V roce 2019 Evropská komise odstranila všechna tvrzení vyšetřovatelů. Toto rozhodnutí zachránilo Gazprom od placení obrovských pokut za zneužití jeho dominance na trzích se zemním plynem v některých zemích. V naší době Evropa požaduje od Gazpromu reformu plynárenského průmyslu. Zjednodušením pravidel můžeme dojít k závěru, že Ruská federace, aby plně využila potenciál nového ropovodu, bude muset zformovat provozovatele nového plynovodu nebo nezávislého vlastníka s využitím transparentních, navíc spravedlivých tarifů a nechat plyn od dodavatelů, kteří s plynovodem nijak nesouvisejí. Gazpromu. Dodržování těchto požadavků brání ruská legislativa, protože Gazprom je jediným vývozcem plynu. Zatím není jasné, k čemu by mohl vést konflikt mezi láskou Rusů ke státním monopolům a protimonopolními principy Evropanů. Tlak na Rusy ze strany Evropanů v zájmu vytvoření konkurenceschopného moderního trhu s plynem uvnitř Ruska budou s největší pravděpodobností představovat společnosti, které mají zásoby plynu a chtějí hrát za rovných podmínek. Dodavatelé zbytečných plynovodů se mohou stát zastánci této reformy. Pokud se události začnou vyvíjet podle tohoto scénáře, pak to může vést k vyprovokovanému megaprojektu, který zahájili monopolisté.

Autor: Dávid Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com