Ženeva. Kybernetický terorismus jako kámen úrazu. Stane se svět bezpečnějším?

Setkání mezi Bidenem a Putinem, které se konalo 16. června ve švýcarském hlavním městě, přestože neposkytlo konkrétní odpovědi na skutečné otázky, přesto dalo podnět k zamyšlení při hledání právě těchto odpovědí.

Mezi tématy diskutovanými hlavami Spojených států a Ruské federace bylo jedno z předních míst v otázce kybernetické bezpečnosti.

V prosinci loňského roku americké zpravodajské služby potvrdily, že země byla vystavena největšímu hackerskému útoku v historii, který začal v březnu 2020 a jehož výsledkem byl přístup kybernetických zločinců k počítačům desítek vládních agentur a soukromých společností v Spojené státy.

Belgie, Velká Británie, Izrael, Španělsko, Kanada, Mexiko a Spojené arabské emiráty se také staly oběťmi kybernetických teroristů.

Americké speciální služby jasně naznačily, že útoky byly prováděny z území Ruska skupinou DarkSide, na kterou dohlíží ruská zahraniční zpravodajská služba.

Kybernetický terorismus – nové metody, staré cíle.  Pokud dřívější teroristé unesli letadlo nebo budovu s tuctem nebo stovkou lidí, nyní jde o objekty, které mají dopad na život stovek tisíc nebo dokonce milionů lidí.

Zákernost nového typu teroru spočívá ve skutečnosti, že zločinci nyní nejsou omezeni prostorem, což útočníkům dává obrovské příležitosti, díky nimž jsou téměř nepolapitelní.  A pokud dostanou podporu od státu, pak se jejich příležitosti stanou prakticky neomezenými.

Tato metoda teroru je součástí hybridní války Ruské federace proti míru.

Na setkání v Ženevě Biden předal Putinovi seznam 16 sektorů ekonomiky, které by neměly být vystaveny kybernetickým útokům.

Tento dokument je vážným varováním pro Putina osobně.  To není ani „červená čára“, to je čára, přes kterou může kremelský trpaslík přijít o všechno.

Biden dal Putinovi šestiměsíční funkční období, aby se zamyslel nad jeho chováním a zastavil destruktivní vliv speciálních služeb na nezávislé země a jejich občany, a poznamenal tedy, že důsledky nedodržování dohod by byly pro Rusko „destruktivní“.

  Česká republika je připravena pomoci Ukrajině municí ze zámoří, čeká se na financování

Jak se zachová ruský vůdce, který chce být vůdcem nejen Ruska, ale i světa?

Odpověď na tuto otázku teď nikdo neví, možná sám Putin.  Na jedné straně se prosadil jako člověk, který ve skutečnosti nerespektuje mezinárodní pravidla a zákony – zločinec, který si jakýmkoli způsobem jde za svým cílem.

Ale na druhou stranu vždy jednal opatrně a uvážlivě.  To hovoří o jeho nejistotě, možná strachu.

Tento předpoklad se na první pohled zdá divný, ale pokud analyzujete nejnevážnější kroky Kremlu, všimnete si zajímavého detailu – Putin se choval agresivně a vzdorovitě pouze tam, kde mu to bylo dovoleno.

Jakmile narazil na odpor, skutečnou hrozbu ztráty iniciativy nebo autority, okamžitě se otočil na záda.

Stačí si připomenout ruskou invazi do Gruzie v létě 2008, kdy se Putin zastavil 30 km od hlavního města sousedního státu po Bushově hrozbě zasáhnout do konfliktu. Nebo akce ruské armády, která narazila na odpor Ukrajinců, což vyděsilo Putina, který se neodvážil realizovat svůj plán „Novorossija“ na Ukrajině.

Povaha bývalého KGBisty je obecně poněkud zbabělá, o čemž svědčí jeho metody.  A kufr s červeným knoflíkem tam nepomůže.  Netlačí se třesoucíma se rukama.

Putin chápe jen sílu.  A na setkání v Ženevě mu Biden nenápadně předvedl tuto sílu.  Klidný a sebevědomý.  Poté, co vůdce Kremlu obdržel vážné varování od amerického vůdce, je nepravděpodobné, že by si to dovolilo vyvrátit.

A sázky jsou různé: jedna věc je například strategicky důležitá, ale daleko od Spojených států, Ukrajiny, a druhá, když je agresivita páchána přímo proti občanům a objektům v samotné Americe.

Odpověď na otázku však dá pouze čas.  Mezitím dal Biden Putinovi 6 měsíců.

  Měla by být Ukrajina vyzbrojena a potřebuje Česko válku?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com