Covid přinesl do nemocnic nové utrpení. Terapeutka říká, jak se šíří

Osaměním a izolací teď trpí všichni nemocniční pacienti, nejen ti s covidem-19, vykresluje současný stav koordinátorka duchovní péče v pražském Motole Deborah Kaminská.

Už sedm let pracuje Deborah Kaminská v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Absolventka Evangelické teologické fakulty je v největším českém zdravotnickém zařízení koordinátorkou devítičlenného týmu spirituální péče. Letošní rok je i pro ni a její kolegy mimořádně náročný.

Jak říká, duchovní podporu v těchto týdnech zdaleka nevyhledávají jen pacienti s nákazou covid-19. Za situace, kdy nejsou umožněny návštěvy, dopadá tíže pandemie mnohdy ještě více na necovidové pacienty. Třeba na ty z dětské onkologie.

„Lidé v nemocnicích daleko více trpí izolací a osaměním. Propadají se do skličujících pocitů snáze a rychleji, než kdyby všechna ta omezení nebyla,“ popisuje to Deborah Kaminská v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V čem je teď vaše práce jiná?

V základním principu se nijak zvlášť ani v průběhu pandemie nezměnila. Nyní pacienty navštěvujeme ještě častěji, protože rodinní příslušníci a přátelé za nimi chodit nemohou. Samozřejmě jsou tam s nimi zdravotníci, ale ti jsou nyní výrazně přetíženi a už nemají volnou kapacitu.

Jste teď s kolegy asi jediní, kdo se vedle lékařů a sester za pacienty dostane. Je to tak?

Ano, dá se to tak říci. Jsme vlastně jediný takto zaměřený tým, který je součástí ošetřovatelské péče – ostatní jsou externí – a tak jsme díky nastavení nemocničního systému mohli u pacientů zůstat. Třeba dobrovolníci nebo nemocniční klauni, kteří za normální situace pacienty také navštěvují a pomáhají jim situaci zvládat, k nim teď přístup bohužel nemají. A my je samozřejmě nemůžeme v plné šíři nahradit, ale snažíme se v maximální možné míře pacienty láskyplně a lidsky podporovat.

Každý hledá své hodnoty

Kdo se na vás s žádostí o pomoc obrací? Jsou to přímo pacienti nebo jejich příbuzní?

  Můžete ho milovat, nebo nenávidět. Čeští fanoušci Orbána připomínají Babišovy voliče

Bývá to různé. Za pacienty chodíme vždy na zavolání. Oslovují nás často i sami zdravotníci, kteří indikují potřebu duchovní péče a podpory u pacientů. Někdy jsme i u paliativních nebo covidních zaintubovaných pacientů, pokud to bylo jejich přání ještě před zákrokem. Jindy si nás vyžádá rodina, a to často v případě nějak věřící rodiny.

Poskytujete duchovní péči převážně věřícím?

Věřícím lidem z církví poskytujeme spirituální péči už jen velmi málo, protože lidí z církví a s nějakým tradičním náboženským pohledem silně ubývá. Často se jedná spíše o svátostnou službu a nikoliv o duchovní péči v plném rozsahu. Nemocniční duchovní péče je pro každého člověka, a především se stává zřetelná v situaci nemoci a krize. Každý v takovém momentě hledá své hodnoty, řeší existenciální otázky, životní smysl, orientaci, svůj příběh, vztah k sobě i k rodině a i svou další budoucnost.

Celkově tedy jsme tu pro lidi jakéhokoliv vyznání i bez vyznání. Vnímáme lidskou spiritualitu mnohem obecněji než jen jako nábožensky organizovanou spiritualitu. Snažíme se lidem naslouchat, provádět je nemocí, a pokud o to stojí, zajistíme jim i náboženský obřad – rituál. Například rozloučení, křest apod. A dnes v době „covidové“ představujeme v zásadě jediný mezilidský kontakt mimo zdravotnický personál.

Jak často dnes chodíte právě mezi covidové pacienty?

Je třeba vnímat to, že v nemocnicích teď zdaleka nejde jen o covidové pacienty. To je pořád jen docela malé procento. Ta tíživá situace dopadá úplně na všechny a na ty necovidové možná v některých aspektech ještě tíživěji.

U těch covidových je to tak, že když se jedná o lehčí průběh, lidé poměrně rychle odcházejí domů, a když jde o těžší případy, tak tam se zase zdravotníkům pod nohy moc nepleteme. Nejsme na covidovém oddělení úplně běžnými návštěvníky. Ale kolegové z našeho týmu samozřejmě i na covidová oddělení chodí, ve skafandrech, často například v případě svátostné služby.

  Nové vydírání Moskvy - Kreml se chystá vyhodit do povětří kyjevskou vodní elektrárnu.

S jakými stesky se na vás pacienti a jejich rodiny obracejí?

Řeší stejné problémy jako řešili v minulosti, jen ta „hlasitost“ se posunula do větší intenzity. Hodně je to pod vlivem osamocení. Zrovna včera jsem se bavila s kolegou o situaci na dětské onkologii. Tam jsou malí pacienti vesměs s doprovázející osobou, což bývá nejčastěji matka, ale zůstávají tam spolu sevřeni v nesmírném osamění. Nemohou prakticky vyjít ani ven z pokoje na chodbu, maximálně si jdou uvařit kávu nebo čaj do kuchyňky. Když má dítě covid, tak se matka s dítětem ocitá v úplném vězení a nesmí ani na krok. Je vám asi jasné, že pak děti trpí velkou frustrací a začínají být agresivní. Matky jsou už opravdu pak zralé téměř na psychiatrickou hospitalizaci. Každá návštěva, interakce a úsměv je pak dobrý.

Bývalo to jiné?

Dříve se tam děti mezi sebou vzájemně navštěvovaly, fungovalo tam uvnitř oddělení nějaké společenství, přátelské vztahy, kamarádství. I maminky si navzájem vyjadřovaly podporu. Ani dnes to nevymizelo, ale tyto vztahy jsou dnes výrazně omezeny. I proto, že maminky se snaží své děti, již tak nemocné, co nejvíce ochránit před eventuálním nakažením.

Lidé v nemocnicích daleko více trpí izolací a osaměním. Propadají se do skličujících pocitů snáze a rychleji, než kdyby všechna ta omezení nebyla. I personál je ve velmi náročné situaci a všichni kolem to vědí, tak se jej snaží ušetřit, jak jen to jde, aby nám lékaři a sestry vydrželi, aby nezkolabovali.

Jen v telefonickém spojení

Jak naznačujete, největší trauma asi prožívají ti dlouhodobí pacienti.

Když jsem byla na LDN, v centru následné péče, tak i na mě tam osamocenost těch pacientů dolehla. Ona tam byla vždy přítomna – lidem je to vidět v očích – ale teď dvojnásobně.

  Rusko si referendy o připojení uzavře cestu k rozhovorům

Pacienti jsou s rodinou jen v telefonickém spojení, přitom často už špatně vidí a slyší, nevědí ani, na co přesně na mobilech mačkají, nedosáhnou na nabíječky. Často špatně slyší, a tak i málo rozumí. Je to proto všechno ještě vyhrocenější, než to bylo předtím. V jejich očích a tvářích bývá stín smutku a beznaděje. A právě tam, kde jsou pacienti déle, se snažíme o to více chodit.

Krátkodobí pacienti nemoc zvládají lépe?

Když je někdo v nemocnici na krátkou dobu, většinou to ustojí, ale když je tam na delší dobu a nemá jasný výhled, má před sebou horizont třeba několikaměsíčního pobytu, tak je to pro něj nesmírně těžké. A to platí i o těch dětech na onkologii. Čas hraje proti psychice. Jsou odkázáni buď úplně sami na sebe, nebo na jediného člena rodiny. Být teď hospitalizovaný je mnohem náročnější. Přesto se péče nezastavuje a snažíme se s pacienty tu „loď k naději“ postrkovat dál.

A když teď někdo v nemocnici umírá, jak je pro rodinu těžké se tam za ním na nějakou výjimku dostat a se svým blízkým se rozloučit?

Možnost navštívit blízkého člověka, když je v terminálním stadiu života, stále povětšinou zůstává. Nevím detailně, co všechno je k tomu nutné, jaká jsou omezení, každopádně vím, že paliativní tým, se kterým spolupracujeme, se hodně snaží, aby toto rodinám umožnil. Snaží se, ale je to umění možného.

U umírajících dětí se to také daří, ale tam se většinou díky péči nemocničního paliativního týmu dostávají domů a tam jsou v domácí hospicové péči. Nevím teď o umírajícím dítěti s covidem, ale pravděpodobně by návštěva byla také možná, protože ochranné pomůcky v této druhé vlně zatím jsou. Lépe by to věděla naše dětská paliativa.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com