Rusko si referendy o připojení uzavře cestu k rozhovorům

tisen.tv

Na několika místech Ukrajiny chystají ruské okupační síly referenda o připojení k Ruské federaci. Představitelé Ukrajiny se nicméně nechaly slyšet, že pokud se referenda opravdu uskuteční, bude tím uzavřena možnost pokračovat v budoucích mírových rozhovorech.

Aktuální plány konání referend

Ruské síly momentálně kontrolují rozsáhlé oblasti na východě a jihu Ukrajiny. Jedná se zejména o Doněckou, Luhanskou a Chersonskou oblast.

V Doněcké a Luhanské oblasti již proběhly referenda v roce 2014 a krátce před ruskou invazí 24. února byly tyto regiony Ruskem uznány jako samostatné republiky. Serhii Haidai, guvernér vojenské správy Luhanské oblasti, která je již několik týdnů takřka celá pod ruskou kontrolou, během víkendu naznačil, že Rusko připravuje nové referendum, a to na území, které Rusko během letošního roku zabralo. Serhii Haidai uvedl, že ruské okupační síly se snaží místní obyvatelé nalákat na jídlo, vodu a stavební materiály, pokud se referenda zúčastní. Haidai dodal, že se jedná o způsob vydírání a způsob uvažování okupačních orgánů popsal následovně: „Pomůžeme Vám zajistit Vaše základní potřeby a Vy se zúčastníte referenda. Pokud ne, zemřete, a potřebný výsledek zajistíme bez Vás“.

Ruské síly ovládají rovněž většinu Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a místní představitelé se nechali slyšet, že referendum o připojení k Rusku by se mohlo konat v příštích týdnech, či měsících. Také v Chersonské oblasti probíhají snahy naklonit si na svou stranu místní obyvatelstvo. Okupační správa zde nabízí dvacet tisíc rublů penzistům, kteří poskytnou své osobní informace. Mladším částem populace je nabízena možnost studovat na okupovaných univerzitách bez nutnosti platit školné, dětem pak účast na letních táborech na Krymu. Podle zpráv Služby bezpečnosti Ukrajiny je nicméně stále patrný odpor většiny místní populace k připojení k Rusku a naopak jsou zjevné snahy o aktivní rezistenci vůči okupantům. V posledních dnech nejsou výjimkou zprávy hovořící o atentátech na členy ruské okupační správy.

  Poľský vidiek rieši, ako zastaviť sťahovanie ľudí do miest

Podle ukrajinských zdrojů již nicméně Rusové vytváří registr míst, kde se referenda uskuteční. Ve všech zmiňovaných regionech se objevily také propagandistické letáky, které mají ovlivnit veřejné mínění.

Dopady konání referend

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v neděli prohlásil, že Ukrajina se nevzdá žádné části svého území a případná referenda zavírají cestu k dialogu mezi Ruskem, Ukrajinou a zahraničními partnery. Takový dialog přitom bude podle Zelenského ruská strana v určité fázi konfliktu potřebovat. Podle Zelenského budou všichni kdo se jakkoliv podílí na přípravě „pseudo-referend“ dříve nebo později dohnání k zodpovědnosti.

Ruští a ukrajinští zástupci se několikrát setkali krátce poté, co ruské síly 24. února Ukrajinu napadly. Na jednáních nicméně došlo k minimálnímu pokroku a od konce března již k žádným jednáním nedochází. Obě strany se vzájemně označují za viníka ukončení vzájemného dialogu.

Autor: S.P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com