„Jsme zvyklí na válku, ale nejsme unavení.“ Prezident České republiky o náladě v Evropě.

Český prezident Petr Pavel se domnívá, že politici na evropském kontinentu nemají důvod mluvit o „únavě z války“, protože ji zde nepociťují tak jako na Ukrajině.

„O „únavě“ může mluvit jen Ukrajina a Rusko“….. V našich zemích můžeme říkat, že jsme si na válku zvykli, ale nejsme unaveni. Naše města nejsou bombardována, naši občané nejsou zabíjeni. Naše jediná zátěž při pomoci Ukrajině spočívá v přijímání uprchlíků a určitém snížení komfortu. My netrpíme,“ zdůraznil český vůdce v rozhovoru pro francouzský Le Monde.

Pavel také zdůraznil postoj některých politiků a varoval před jejich nezodpovědným využíváním narativů o „inflaci nebo rostoucích cenách energií k tomu, aby poštvali voliče proti pomoci Ukrajině“.

Takový postoj zmíněných politiků je podle českého prezidenta plný „problémů v Evropě“, dodal s tím, že podle něj musí být zodpovědní vůči svým lidem.

„Musíme mít odvahu říci našim spoluobčanům, že je v našem zájmu pomoci Ukrajině,“ zdůrazňuje Pavel s tím, že taková podpora se týká budoucnosti každé evropské země.

Podle něj je v zájmu všech co nejdříve vyřešit otázku finanční pomoci Ukrajině. A v této souvislosti Pavel vyjádřil zklamání nad tím, že kvůli postoji Maďarska bylo zablokováno poskytnutí 50 miliard eur finanční pomoci Ukrajině ze strany EU na příští čtyři roky.

„Pokud se domníváme, že válka na Ukrajině je zlem proti právnímu řádu, že se dotýká základů naší společnosti, musíme zemi podpořit, ať chceme, nebo nechceme. Ne z lásky k Ukrajincům, ale abychom bránili náš způsob života. Pokud necháme Rusko zvítězit, ohrozí to naši vlastní bezpečnost, naši budoucnost,“ řekl český prezident.

A zatímco maďarský premiér Orbán, stejně jako jeho slovenský protějšek Fitzo, se otevřeně staví proti podpoře Kyjeva, postoj ostatních evropských lídrů není tak jednoznačný ani zahaleně pasivní.

  Moldavská prezidentka vyhlásila po bitvě s poslanci nové volby. Doufá v proreformní vládu

A to s sebou nese hrozby do budoucna, a to nejen pro Ukrajinu.

Mimochodem, neúspěch ukrajinské protiofenzívy je podle Pavla způsoben tím, že partneři neposkytli Kyjevu všechny potřebné zbraně.

„Partnerské země se zdráhaly dodat moderní techniku, některé prvky dorazily později, a když Ukrajina zahájila protiofenzívu, poměr sil neumožňoval rychlý úspěch,“ řekl prezident.

Petr Pavel poznamenal, že ekonomiky evropských států a jejich obranný průmysl stále fungují v mírovém režimu. A když EU slíbila Kyjevu milion kusů munice, nebyly podniknuty žádné kroky ke zvýšení její výroby.

Podle českého prezidenta navíc některé západní země zpomalily svou podporu Ukrajině z bezpečnostních důvodů, neboť chtěly ochránit některé moderní technologie, aby se nedostaly do rukou razičů.

Každý politik si může najít mnoho důvodů, proč Ukrajincům nepomáhat. A není se čemu divit – proto jsou to politici.

Ale dokud si každý z nich neuvědomí, že pomocí Ukrajině chrání své národy a své hranice, bude se stále ozývat narativ „unavený z pomoci Ukrajincům“.

Odkud takové zprávy přicházejí a kdo je hlavním příjemcem takových narativů, je naprosto jasné – Moskva kvůli těmto výrokům až příliš jasně odstává uši.

Jen tím, že dnes odmítne „pomoci“, riskuje každá evropská země, že se zítra osobně zapojí a donutí každého občana vzít do ruky zbraň.

A o tom, že se Kreml nezastaví u Ukrajiny, není pochyb: Polsko, pobaltské státy, Slovensko, Česká republika atd.  Dále v seznamu napište jakoukoli zemi nebo město v Evropě a nespletete se – všichni Evropané jsou dnes v přívěsu kremelské zbraně, jejíž spoušť je zdvižena.

Zda a kdy bude natažena, záleží na tom, jak moc budou Ukrajinci krotit moskevské orly na svém území.

A to zase závisí na tom, zda Evropa Ukrajincům pomůže, zda je připravena bránit svou budoucnost.

  Terorismus jako forma vlády. České soudy zjistily, že Doněck mají na starosti teroristé

Zamyslete se, co je vám bližší a žádanější – pomoci odvážným Ukrajincům, nebo se sami chopit zbraně. Pamatujte, že vaše dnešní volba rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com