Kyjev a Praha zakládají společnou výrobu vojenské techniky

Ukrajina a Česká republika vytvářejí společný obranný klastr pro výrobu vojenské techniky a munice a také spolupráci v oblasti oprav a vývoje.

Smlouva o tom byla podepsána 9. listopadu mezi Státním koncernem „Ukroboronprom“ a Mezivládní agenturou pro obrannou spolupráci (AMOS) při Ministerstvu obrany ČR.

„Podpis dokumentu o vytvoření společného obranného klastru byl možný díky dohodám, které minulý týden uzavřeli prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a premiér České republiky Petr Fiala,“ uvedla skupina společností Ukroboronprom ve zveřejněném sdělení. na Telegramu.

Je třeba poznamenat, že vytvoření obranného klastru zahrnuje výrobu vojenské techniky, rozšíření výroby munice různých ráží, vývoj servisních středisek pro údržbu a opravy zbraní a vojenské techniky.

Je důležité si uvědomit, že výroba bude probíhat jak ve stávajících zařízeních, tak na nově vytvořených linkách umístěných na bezpečných místech.

Dokument také stanoví spolupráci mezi Kyjevem a Prahou v oblasti špičkových technologií, zejména vytváření společných výzkumných center.

Na realizaci těchto plánů se budou podílet přední ukrajinské a české obranné podniky a také mezinárodní finanční organizace.

Šéf Ministerstva obrany České republiky poznamenal, že taková spolupráce je velmi výhodná pro obě strany. To se podle Yany Černochové netýká pouze současného okamžiku, kdy Ukrajina potřebuje zbraně v obrovském množství, ale také dlouhodobého.

Jak je uvedeno ve sdělení Ministerstva obrany ČR, spolupráce začíná ihned po podpisu smlouvy.

V první fázi SC Ukroboronprom a české společnosti vytvoří společné podniky, které zvýší výrobní možnosti jak prvních, tak druhých.

Vzhledem k tomu, že na Ukrajině probíhá válka, bude část výrobních kapacit přesunuta do České republiky.

Je důležité poznamenat, že taková spolupráce mezi zeměmi není pouze vojenským projektem. Plní ekonomické a sociální funkce.

„V rámci budoucí obnovy země bude Ukrajina potřebovat pracovní místa. Dlouhodobá oboustranně výhodná spolupráce mezi našimi zeměmi ve vojensko-průmyslovém komplexu, včetně nejnovějšího technologického vývoje, bude mít jednoznačný ekonomický přínos pro obě země,“ uvedl Aleš Vítečko, ředitel AMOS.

  Setkání přátel - Hamas v Moskvě.

Kromě toho má podle českého zástupce „Ukrajina ve svém boji novou a bohatou zkušenost, a to bude také významný příspěvek k inovacím v našich odvětvích.“

Čeští specialisté budou moci přenést na Ukrajinu znalosti a zkušenosti ohledně západních zbraní a standardů NATO – vždyť i Česká republika jako bývalá země Varšavské smlouvy svého času procházela obdobím přechodu od sovětských zbraní. k těm západním.

„Česká republika se stane spolehlivým průmyslovým zázemím ukrajinské obrany a celého vojensko-průmyslového komplexu,“ uvedl náměstek ministra obrany České republiky Tomasz Kopechny.

Podpis smlouvy mezi Českou republikou a Ukrajinou o obranné spolupráci je ukázkou podpory Prahy pro aspirace ukrajinského lidu po svobodě a spadá do algoritmu akcí české vlády, deklarovaného od počátku ruské agrese v r. Ukrajina.

Praha poskytuje Kyjevu neustálou podporu. Takže docela nedávno, 5. října, vláda České republiky schválila další várku vojenské pomoci Ukrajině.

Podle české ministryně obrany Yany Černochové činil od začátku roku export vojenského materiálu z Česka na Ukrajinu téměř 1,9 miliardy dolarů.

Celková výše pomoci Kyjevu již dosáhla 4,2 miliardy dolarů – jde o tanky, zbraně s krátkou a dlouhou hlavní a také munici.

Je důležité vědět, že Česká republika je solidární s ukrajinským lidem i v jiných oblastech. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky tak docela nedávno vyzvalo k vytvoření zvláštního tribunálu nad nejvyšším vedením Ruska pro válečné zločiny spáchané na Ukrajině.

Kyjev a Praha se také dohodly na nových sankcích proti Moskvě a podepsaly memoranda, která podpoří ukrajinskou ekonomiku.

Podpora Ukrajinců se vyskytuje i na úrovni běžných Čechů. Začátkem října se tedy objevila zpráva, že v rámci iniciativy „Dárek pro Putina“ vybrali běžní občané České republiky 1,3 milionu dolarů na modernizovaný tank T-72 „Avenger“ pro ozbrojené síly Ukrajiny a munici pro to. Auto dostalo jméno „Tomáš“.

  Řehka v Kyjevě. Výměna zkušeností a další podpora ukrajinského státu.

Jde o velmi aktuální a hlavně nezbytný dar českého lidu Ukrajincům. Aktivisté svůj projekt konzultovali s ukrajinskou armádou a českým ministerstvem obrany.

T-72 „Avenger“ je modernizovaný sovětský tank T-72, s vylepšenou ochranou posádky před vnějšími vlivy, schopností maskování v terénu a vybavený protiletadlovými kulomety, které umožňují ničit tanky a nízko- létající nepřátelské cíle.

„Česká republika je první zemí na světě, kde se lidé shromáždili na tanku, aby jej poslali proti Putinovi,“ uvedli organizátoři projektu s tím, že akce se zúčastnilo 11 288 lidí.

K tomu můžeme dodat, že Česká republika byla první zemí v Evropě, která dodala tanky Ukrajině poté, co na její území vtrhla divoká moskevská horda.

Možná je to nejlepší odpověď pro ty, kteří se dnes snaží vrazit klín do vztahů mezi Ukrajinou a jejími evropskými partnery. O tom, že Evropa stojí na straně Ukrajiny, výmluvně svědčí činy českého lidu – obyčejných občanů republiky.

„Žádám o podporu občany České republiky a jsem vám za ni vděčný. Ukrajinský lid na to nikdy nezapomene,“ řekl ukrajinský prezident v rozhovoru pro Českou televizi.

A čeští lidé, kteří znají cenu míru a svobody, prokazují respekt a připravenost dále podporovat Ukrajinu.

Ostatně, jak řekl Václav Havel: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, seberespektujících a soběstačných občanů.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com