Hladiny řek v ČR se v noci zvedly, dopravu může komplikovat vítr

Déšť v noci zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Na Ohři v Karlových Varech a na Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku platí nejvyšší povodňový stupeň. Situaci na silnicích dnes může komplikovat silný vítr. Opět plynule průjezdná je dálnice D1 je na Vysočině, v sobotu večer ji ve směru na Brno od 70. kilometru zablokovaly kamiony uvízlé kvůli sněžení. Auta kvůli tomu stála na dálnici až několik hodin.

Hladiny řek v ČR se v noci zvedly, na dvou místech je nejvyšší povodňový stupeň

Déšť v noci na dnešek zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo dnes ráno přibližně 60 měřicích míst, zejména na jihu a západě Čech. Na Ohři v Karlových Varech a na Černovickém potoce v Tučapech na Táborsku platí nejvyšší povodňový stupeň. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem dnešních 06:30. Výstraha meteorologů před vzestupem hladin platí v celém Česku až do odvolání.

V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. Vlivem toho by nadále měly nejvýrazněji stoupat toky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Ohře a nově i Labe, Sázavy a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu.

Nejhorší situace byla ráno na západě a jihu Čech. V Karlovarském kraji zaznamenalo dosažení některého ze tří povodňových stupňů osm stanic. Nejvyšší stupeň platí na Ohři v Karlových Varech-Drahovicích. Na dalších čtyřech místech v kraji je vyhlášen druhý povodňový stupeň. Ten platí na Teplé v Tepličce a u vodní nádrže Březová, dále na Svatavě v Kraslicích a na Bystřici v Ostrově.

V Jihočeském kraji hlásí dosažení některého z povodňových stupňů 13 stanic, z toho v Tučapech na Černovickém potoce byl dosažen nejvyšší stupeň. Na druhém, prostředním je například Vltava v Českém Krumlově a Nežárka v Lásenicích na Jindřichohradecku.

V Plzeňském kraji je druhý stupeň vyhlášený na řece Otavě, a to v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Na dalších 13 stanicích platil ráno první stupeň.

Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla také Bílina v Trmicích na Ústecku. První, tedy nejnižší povodňový stupeň je v Ústeckém kraji na Labi v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně a na Ohři v Lounech. ČHMÚ očekává, že Labe v Ústí dnes vystoupá až na druhý povodňový stupeň.

  Šéf rozvědky veřejně lhal. S kolegy z firmy odsouzenými za korupci spolupracoval

Na druhém stupni byl dnes ráno také Botič v pražských Petrovicích. Na Vltavě v Chuchli se hladina udržovala pod úrovní prvního stupně.

Jihomoravský kraj

Provoz na trati mezi Tišnovem na Brněnsku a Bystřicí nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou zastavily v sobotu večer popadané stromy na trati. Náhradní autobusovou dopravu se vlivem nesjízdnosti cest nepodařilo zajistit, vyplývá z webu Českých drah. Omezení očekávají do dnešních 12:00.

Na nebezpečí padajících stromů upozorňují také silničáři, a to na méně frekventovaných silnicích na Blanensku. Kvůli odstraňování polomů je zavřená silnice druhé třídy mezi Adamovem a Křtinami a dvě silnice třetí třídy. Linkové autobusy kvůli nesjízdnosti do některých obcí nezajíždějí. Hlavní tahy jsou v kraji sjízdné se zvýšenou opatrností.

Královehradecký a Pardubický kraj

Na východě Čech zůstává na mnoha silnicích ležet sníh. Většinou je rozbředlý, v Krkonoších a Orlických horách někde tvoří i uježděnou vrstvu, která je místy zledovatělá. V horských oblastech se také lokálně tvoří sněhové jazyky a závěje. Řidiči by měli počítat se stromy a větvemi na silnicích, které se zlomily vlivem větru a těžkého sněhu.

Kvůli popadaným kmenům jsou uzavřené místní silnice Rohozná – Svojanov a Svojanov – Hlásnice. Před větvemi a stromy na vozovce silničáři varují v oblasti Hlinska, Skutče, Žamberka a v Železných horách. Zaplavená a zavřená je od soboty silnice 29813 Opatovice nad Labem – Vysoká nad Labem.

Dnes ráno bylo na východě Čech zataženo, často foukal silný až nárazový vítr. Na mnoha místech pršelo nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma a plus šesti stupni. Pode meteorologů bude většinu dne pršet a sníh bude odtávat.

Liberecký kraj

Silničáři v Libereckém kraji díky příznivějšímu počasí otevřeli dnes ráno pro kamiony nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov na Jablonecku a dál do Polska. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Kvůli sněžení silnici zavřeli v noci na čtvrtek, průjezdná měla být původně už dnes v noci, uzavírku ale prodloužili až do dnešních 06:00. Aktuálně je silnice holá se zbytky rozbředlého sněhu.

  Rusko označilo dvě osoby za nežádoucí, uvedl český velvyslanec

Uzavřená zatím zůstává na Liberecku pro auta nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Pro osobní auta a autobusy je průjezdná. Podle předběžných informací by ji mohli otevřít v poledne. Oldřichovské sedlo je v první zóně CHKO Jizerské hory, silničáři tam tak mohou sypat jen drtí nebo pískem, sůl používat nemohou. Řidiči kamionů zatím musí k cestě na Raspenavu a Hejnice využít silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

V Libereckém kraji dnes ráno na většině území prší, sněží jen v nejvyšších partiích Krkonoš. Teploty se pohybují od minus jednoho do tří stupňů. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, v horských oblastech mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde je ujetá vrstva sněhu, která povoluje, silničáři tam doporučují zvýšenou opatrnost. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

Deštivé počasí vydrží podle meteorologů po celý den, bude zataženo s občasným deštěm, který může být na horách i trvalejší. Nejvyšší denní teploty ve večerních hodinách od pěti do osmi stupňů, na horách až čtyři. Během dne bude zesilovat vítr, jehož rychlost může v horách v nárazech přesáhnout i 70 kilometrů v hodině.

Středočeský kraj

Středočeští hasiči měli v sobotu večer a v noci na dnešek velké množství výjezdů, dohromady 190. Z nich se týkalo přes 130 spadlých stromů a 22 nebezpečných stavů a třeba i vyprošťování zapadlých aut. V pěti případech pomáhali hasiči čerpat vodu z objektů, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

„Nejvíce zásahů bylo v okolí Vlašimi, na Kutnohorsku a také na Příbramsku,“ uvedl Sýkora.

  Pavel podepsal zákon o vynakládání nejméně dvou procent HDP na obranu

Hasiči vyjížděli také ke dvěma požárům, v jednom případě šlo o požár auta, ve druhém hořely saze v komíně. Další zásahy se týkaly například také spadlých kabelů elektrického vedení a dopravních nehod.

Na některých středočeských silnicích, například na Nymbursku, Mělnicku a Mladoboleslavsku, jsou zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by měli jet opatrně. Jde především o silnice nižších tříd, ale na Mělnicku i na silnicích první třídy I/16 a I/9. V celém regionu může být na silnicích kvůli dešti či sněhovým přeháňkám snížená viditelnost, vyplynulo z informací cestářů.

Podle webu Ředitelství silnic a dálnic jsou dálnice většinou mokré a sjízdné bez omezení, na silnicích druhé a třetí třídy je třeba téměř ve všech okresech v některých úsecích řídit se zvýšenou opatrností. Zbytky sněhu jsou též v úsecích, které se nesolí, pouze sypou kamennou drtí.

Kraj Vysočina

Dálnice D1 je na Vysočině opět plynule průjezdná. V sobotu večer ji ve směru na Brno od 70. kilometru na několik hodin zablokovaly uvízlé kamiony. ČTK to dnes řekla mluvčí policie na Vysočině Michaela Lébrová. Auta kvůli tomu stála na dálnici až několik hodin.

Dlouhé kolony vznikly poté, kdy na vozovce ležel mokrý sníh a některá nákladní auta nemohla vyjet do stoupání. Další kamiony je začaly předjíždět v pruhu pro osobní vozidla a také jej zablokovaly. V koloně uvízly tisíce aut, některá v ní stála v noci na dnešek několik hodin. Silničáři se kvůli ucpané dálnici dlouho nemohli na místo dostat, aby vozovku upravili. „Nyní je dálnice všude plynule průjezdná,“ uvedla dnes ráno Lébrová.

Hasiči na Vysočině zasahovali od sobotních 19:00 do dnešního rána kvůli počasí u tří stovek událostí. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. „Nejvíce práce jsme měli na Havlíčkobrodsku,“ řekla ČTK mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová. Podle předpovědi meteorologů by mělo dnes přes den občas pršet. Přeháňky pak budou přibývat k večeru. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com