Překonání „hladu po munici“. EU poskytne Kyjevu milion střel.

Válka v Evropě, kterou Ukrajina brání, představuje pro státy stále nové výzvy, a tedy i úkoly.

A tak se země EU dohodly, že Ukrajině poskytnou milion 155mm granátů. Dodávky musí proběhnout do 12 měsíců.

Munice je jedním z nejdůležitějších požadavků, které Ukrajina adresuje svým partnerům. A stalo se neočekávané – Kyjev byl nucen přiblížit se standardům NATO.

Takzvaný „hlad po skořepinách“, který Ukrajina zažila v uplynulém roce, ve skutečnosti donutil ozbrojené síly Ukrajiny přeorientovat se na ráži 155 „NATO“.

A nyní Ukrajina získala přístup k zásobám munice západních zemí, které zintenzivnily výrobu 155milimetrových nábojů pro ukrajinské potřeby.

Toto sladění může být rozhodující v konfrontaci mezi Kyjevem a Moskvou, protože dostupnost potřebného množství munice je pro ukrajinskou armádu, která vede opotřebovací válku s agresivním Ruskem, nesmírně důležitá.

Kreml, vzhledem ke svým zdrojům, jak obecně, tak ve vojenském smyslu, očekával, že Ukrajinu udusí hladem.

Putin samozřejmě nečekal, že Ukrajina dostane tak výraznou podporu od Západu.

Nyní má tento faktor velmi silný vliv na rovnováhu sil: výhoda na bojišti bude záviset na tom, kdo má delší dopravník munice.

A přestože rok totální války ukázal, že ukrajinské dělostřelectvo je ve skutečnosti přesnější než dělostřelectvo ruské, a proto nevyžaduje povinnou paritu z hlediska munice s nepřítelem, který je zvyklý vést masivní necílenou palbu, přesto, Ukrajina potřebuje neustálé doplňování od západních partnerů.

A oni tomu rozumí. O tomto porozumění každopádně stále jasněji svědčí činy koalice civilizovaných mocností – právě o tom je rozhodnutí zemí Eurovize dodat Kyjevu 1 milion dělostřeleckých granátů.

Rada EU schválila balíček 2 miliard eur na dodávky munice do Kyjeva a v příštích 12 měsících bude Ukrajině dodán milion nových dělostřeleckých granátů.

Informovalo o tom v pondělí několik agentur s odvoláním na diplomaty účastnící se jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

  "Pokud pustíte Rusy na olympiádu, nepojedeme tam." Evropský výbor deklaroval jednoznačný postoj.

„Doufám, že ministři zahraničí a obrany společně dokončí přípravu dohody o poskytování munice Ukrajině,“ řekl před setkáním vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.

Pokud se nepodaří dosáhnout dalších dohod, bude podle Borela Evropská unie v těžké pozici a vyvstanou otázky s pokračováním dodávek zbraní do Kyjeva.

A tak podle plánu země EU-20 poskytne Ukrajině dělostřelecké granáty a doplní vlastní zásoby. EU letos pošle na Ukrajinu 1 milion 155mm dělostřeleckých granátů.

Další 1 miliarda eur bude použita na urychlení nových zakázek a povzbuzení států, aby spolupracovaly na zadávání zakázek prostřednictvím Evropské obranné agentury nebo v malých skupinách.

To znamená, že plán nejen pomůže Ukrajině, ale také ekonomicky podpoří Evropu. Německo již vyzvalo ke spojení svých snah v tomto směru. Úředníci v Bruselu uvedli, že společné objednávky by mohly být předloženy již v květnu.

Za zmínku stojí, že podle informací Evropské obranné agentury 18 zemí (17 zemí EU a Norsko) podepsalo projekt společného nákupu 155mm dělostřeleckých granátů za účelem doplnění vlastních zásob a jejich převozu na Ukrajinu.

„Společné zadávání zakázek je nejlepší způsob, jak snížit náklady prostřednictvím rozsahu. Členské státy mohou nakupovat střelivo podle svých potřeb a na podporu Ukrajiny. Dohoda umožňuje všem zbývajícím členským státům připojit se k iniciativě v pozdější fázi,“ uvádí zpráva na oficiálních stránkách agentury.

Evropa se nejen probudila, ale uvědomila si, že není nutné podporovat Ukrajinu pouze ve smyslu pomoci Ukrajincům. Evropští lídři, chápající hrozby z Moskvy, pravděpodobně konečně prodchnuti pochopením slov šéfa NATO Jense Stoltenberga, že civilizované země, pomáhající Ukrajině, platí financemi, ale Ukrajina platí svými občany.

To je pravda, a dokud budou Ukrajinci na své půdě brzdit „ruský svět“, dokud bude Ukrajina stát na místě, může se Evropa rozhodnout, kam dál, jak as kým.

  "Ruský mir" tlačí ukrajinu na kraj největší humanitární katastrofa

Podpora Ukrajině, i když se někomu může zdát přehnaná, zaručuje Evropě mír. A aby na kontinentu konečně vládla, je třeba pomoci Ukrajincům ukončit tuto válku porážkou agresora, který přišel z moskevských bažin.

A pokud vám někdo, 2 miliardy eur, připadá jako přemrštěná částka na podporu Ozbrojených sil Ukrajiny, zamyslete se nad tím, zda jste vy sami připraveni osobně chopit se zbraní a bránit svou zemi, svá města a vesnice, svůj domov – co dělají Ukrajinci nyní chrání, včetně vás.

Tím, že se země EU v zásadě dohodly na společné dodávce granátů, potvrdily svou oddanost evropským hodnotám a znovu dokázaly, že civilizovaný svět je připraven reagovat na agresora, Evropa chce mír.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com