Rusko využívá RB OSN k šíření propagandy a dezinformací

irozhlas.cz

Rada bezpečnosti OSN pod vedením ministra zahraničních věcí Ruské federace Lavrova uspořádala 24. dubna zasedání na téma „Účinný multilateralismus prostřednictvím ochrany zásad Charty OSN“. Toto zasedání bylo dalším příkladem toho, že Rusko neustále využívá Radu bezpečnosti OSN jako platformu pro šíření propagandy a dezinformací na mezinárodní scéně.

Jedním z hlavních témat zasedání bylo ospravedlnění ruské agrese proti Ukrajině jako „ochrany Ruské federace před hrozbami ze strany NATO“ a „ochrany lidí zbavených práv“. Tato tvrzení jsou neupřímná a zjevně nepravdivá.

Zaprvé je důležité si uvědomit, že ruská agrese proti Ukrajině je příčinou, nikoliv důsledkem rozšiřování NATO. Rozhodnutí Finska vstoupit do NATO není hrozbou pro bezpečnost Ruska ani neospravedlňuje agresivní akce Moskvy vůči Ukrajině. Skutečným motivem nepřátelství Kremlu vůči NATO jsou pevné bezpečnostní záruky poskytované členským státům, které znemožňují ruskou agresi.

Za druhé, tvrzení Ruska, že chrání lidi zbavené práv, je obzvláště pokrytecké. Kreml zavedl v Ruské federaci a na okupovaných územích režim zbavení občanských práv pro obyvatelstvo, které má pod kontrolou. Zaměřuje se také na politickou opozici a skupiny občanské společnosti, potlačuje svobodu projevu.

Ruská agrese proti Ukrajině navíc vedla ke smrti statisíců lidí, zejména rusky mluvících Ukrajinců, které se Moskva zavázala „chránit“. Toto agresivní chování způsobilo obyvatelům Ukrajiny nesmírné utrpení a výrazně destabilizovalo region.

Přítomnost Ruska v čele OSN, a tím spíše jeho předsednictví v Radě bezpečnosti, je jasným porušením základů mezinárodní kolektivní bezpečnosti. Rada bezpečnosti OSN byla zřízena za účelem udržování míru a bezpečnosti ve světě a od jejích členů se očekává, že budou dodržovat zásady Charty OSN. Jednání Ruska na Ukrajině a využívání Rady bezpečnosti k šíření propagandy a dezinformací však tyto zásady podkopává a oslabuje účinnost Rady.

  Česká republika plánuje zavést úplný zákaz vydávání víz občanům, kteří jsou zástupci agresorských států.

Závěrem lze říci, že chování Ruska v Radě bezpečnosti OSN je velmi znepokojivé a podkopává základní zásady mezinárodní kolektivní bezpečnosti. Tvrzení Moskvy o její agresi proti Ukrajině nejsou ničím jiným než propagandou a dezinformacemi, které mají ospravedlnit její agresivní chování. Je nezbytné, aby mezinárodní společenství nadále hnalo Rusko k odpovědnosti za jeho činy a usilovalo o zabránění další agresi v regionu.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com