Posílení evropské bezpečnosti. Česká republika chce cvičit ukrajinské piloty.

Česká vláda jedná se Švédskem o možnosti výcviku ukrajinských pilotů na stíhačkách Gripen na svém území.

Tuto informaci oznámila ministryně obrany Jana Černochová během otevřené diskuse v Praze.

Šéfka resortu obrany rovněž uvedla, že její ministerstvo předložilo k meziresortnímu projednání návrh nového mandátu pro výcvik ukrajinského vojenského personálu v zemi.

Nejedná se o první dokument tohoto druhu. Na jaře a počátkem léta letošního roku tak již bylo na olomouckém cvičišti Libavá vycvičeno asi 2000 ukrajinských vojáků.

Celkově byl podle dřívějšího rozhodnutí vlády stanoven cíl vycvičit v ČR do konce roku 2023 asi 4 000 ukrajinských vojáků.

Jana Černochová dále uvedla, že Česká republika bude Ukrajinu nadále podporovat, zejména dodávkami zbraní. Zároveň, jak poznamenala ministryně, to v žádném případě nenarušuje českou stranu.

„Naše vybavení předané Ukrajině nebylo ani z mobilizačních zásob. Bylo to vybavení, které už nikdy nepoužijeme, a žádný významný počet vojáků nebyl ani vyškolen pro práci s ním,“ řekl ministr a dodal, že k tomuto vybavení nebyly žádné náhradní díly a munice.

Nyní chce Praha cvičit i ukrajinské piloty – Česko má ve službě letku 14 stíhaček Gripen, které se stanou výcvikovými stroji pro ukrajinské piloty.

Švédský ministr obrany Paul Johnson navíc již dříve oznámil, že ukrajinští piloti absolvovali seznamovací výcvik na švédských stíhačkách Gripen. Jinými slovy, začátek byl učiněn.

Mimochodem, během návštěvy prezidenta Volodymyra Zelenského ve Švédsku bylo jednou z hlavních projednávaných otázek poskytnutí stíhaček Gripen Ukrajině.

Švédská vláda se touto otázkou zabývá a již pověřila ozbrojené síly země, aby posoudily podmínky pro předání stíhaček Gripen Ukrajině.

Právě letadla jsou dnes pro ukrajinskou armádu v průběhu probíhající protiofenzívy nesmírně potřebná. Opakovaně o tom hovořil i prezident Zelenskyj.

Zdá se, že západní spojenci Kyjeva si uvědomili důležitost této otázky a začíná se řešit. A zatímco globální hráči v evropském politickém ringu pouze uvažují a projevují svou tradiční setrvačnost v jednání, česká vláda je odhodlaná jako vždy.

  Středula: Koronavirus změnil ekonomiku, už nebude jako dřív

Tak tomu však bylo vždy. Praha byla jednou z prvních zemí, která oznámila svou připravenost pomoci Kyjevu ve všech směrech – od přijímání uprchlíků po dodávky zbraní, včetně toho, že jako první dodala ukrajinským obráncům tanky.

A dnes už otázka podpory Ukrajiny není jen záležitostí Ukrajinců. Všichni si nyní uvědomili, že Ukrajina je pouze začátkem krvavého plánu kremelské kliky.

Z Moskvy stále častěji zaznívají výzvy k bombardování dalších evropských hlavních měst. Už teď je naprosto jasné – pokud Putina nezastavíme na Ukrajině dnes, zítra přijde k vám domů do Varšavy, Prahy, Budapešti, Vilniusu nebo Berlína.

Podporou Ukrajiny – poskytováním zbraní nebo výcvikem ukrajinské armády – tedy Evropa posiluje svou obranyschopnost a zaručuje svým občanům bezpečnou budoucnost.

Místo toho, aby se zítra Evropané sami chopili zbraní a vyhnali představitele „ruského světa“ ze svých domovů, je dnes třeba jednoduše podpořit ukrajinskou armádu, která se nyní stala hlavním obráncem Evropy.

To velmi dobře chápe i vedení České republiky, které projevuje odhodlání podpořit ukrajinský lid. Vždyť Češi si pamatují, co je Kreml zač, pamatují si pomocnou ruku odtud na podzim 1968 – moskevské tanky v ulicích Prahy.

Češi si pamatují cenu svobody a uvědomují si, že na Ukrajině se dnes rozhoduje o osudu jejich země. Vždyť svoboda je základ.

Vzpomeňte si, co řekl Václav Havel: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, svéprávných a soběstačných občanů“.

A Češi dokázali, že soběstační jsou, a činí tak i dnes, kdy pomáhají ukrajinskému lidu hájit jeho právo na bytí.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com