Protesty v ruském Chabarovsku pokračují, Tisíce lidí dál vycházejí do ulic

Před několika měsíci se celý svět dozvěděl o Chabarovsku. Je to všechno vina za zatčení regionálního guvernéra Sergeje Furgala. 9. července 2020 byl zatčen přímo na svém pracovišti a vzat do vazby. Je obviněn z organizace řady vražd na základě smlouvy, k nimž došlo v letech 2004 až 2005. Vyšetřování případu Sergeje Furgala provádí hlavní vyšetřovací oddělení Ruské federace.

Protesty se nezastavily od 9. července. 18. října se již uskuteční 100 shromáždění na podporu bývalého guvernéra.

Nesmysl

Překvapivě v Rusku po mnoho let nedošlo k tak přeplněným a stabilně dlouhým akcím. Počet lidí, kteří přicházejí podporovat Sergeje Furgala, dosahuje 1000 lidí, někdy mnohonásobně více. A bojovat za práva a svobody guvernéra. Pro Rusko není takové chování lidí absolutně typické. V zemi, kde je jedním z hlavních problémů korupce, je zatčení jednoho z členů nejvyšší moci vždy vnímáno jako „No, konečně!“.

V Chabarovsku skutečně respektovali a stále respektují Sergeje Furgala. Není na nás, abychom posuzovali, zda existuje právní základ pro jednání orgánů. Faktem však zůstává. Lidé jsou unavení z totální svévole úřadů, což vede k tomu, že továrny a velké podniky jsou na pokraji bankrotu, že medicína je ve zchátralém stavu, že sféra sociální ochrany občanů vypadá jako nějaké nedorozumění, lidé jsou unavení z korupce!

Zatčení Sergeje Furgala se stalo živým příkladem toho, že lidé se mohou shromažďovat ve velkých skupinách a bránit svá práva, mluvit o tom, co je znepokojuje.

Realita

Realitou však bohužel je, že úřady čekají. Klidně čekají, až se lidi shromáždění unaví, přestanou se shromažďovat a hájí to, co je oprávněně jejich. Nemůžete pořádat rallye navždy?

10. října 2020 došlo poprvé ke střetům mezi demonstranty a bojovníky Ruské gardy. Bezpečnostní síly dostaly pokyn, aby dav rozptýlily, a postupovaly podle rozkazu. Metody provádění: bití, zadržení, zastrašování.

  Střední Evropa se pomalu "rozkládá" pod vlivem ruských agentů

Lidé požadují rezignaci současné vlády a skandují „Putin je zloděj!“, „Putinova rezignace!“

Michail Degtyarev, který je vedoucím chabarovského území, uvedl, že zaměstnanci společnosti Rosgvardia jednali v rámci právního režimu a předpisů, které jsou pro ně předepsány. Ano to je správně. Jednali v právním režimu, který je charakteristický pro diktaturu.

Proč se lidé zamilovali do Furgala?

Sergey Furgal komunikoval s lidmi. Upozornil na skutečnost, že v provinciích na Chabarovském území neexistuje kvalifikovaná lékařská péče, že ne všechny děti ve školách mohou snídat a oběd zdarma. Rozhodl se snížit platby úředníkům a rozloučil se s jachtou, která byla v rozvaze chabarovské správy.

V březnu 2019 se rozhodl, že úředníci již nebudou létat v business třídě na úkor rozpočtu. Pouze ekonomika. To způsobilo vlnu rozhořčení mezi úředníky. Ale Furgal byl neoblomný.

Pod ním dostalo legální byty 550 sirotků. A to není vše, co si Sergej Furgal pamatoval pro obyvatele Chabarovska.

Neuspěl ve všem. Ale opravdu se o to pokusil. Sloužil lidem.

Shromáždění bude pokračovat. Lidé věří, že mohou získat spravedlivý proces s guvernérem lidu. Nepřekvapí, že příště napíšeme článek s názvem „200 protestních shromáždění na podporu Sergeje Furgala“.

Autor: Vladimír Novák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com