Moskva obviňuje Prahu ze spolupráce s Ukrajinou.

Podle ruských dezinformačních agentur se český občan pokusil na Krymském poloostrově zabít ruského vojáka.

Ruské úřady tvrdí, že nejmenovaný občan je členem skupiny páchající sabotážní a teroristické činy ve spolupráci s ukrajinskou rozvědkou.

„Obyvatel České republiky, který již nějakou dobu žije v Simferopolu, je obviněn z pokusu o vraždu vojáka,“ uvedla agentura TASS s odvoláním na prohlášení rf FSB.

V něm se pateticky uvádělo, že ruské speciální služby společně s Vyšetřovacím výborem zmařily činnost „hluboce konspirativní rozsáhlé zpravodajské sítě ukrajinských speciálních služeb, vytvořené za účelem spáchání významných sabotážních a teroristických činů“ proti státním orgánům, vojenské, dopravní a energetické infrastruktuře poloostrova.

Cíli ukrajinských agentů měli být podle „verze“ FSB zejména šéf okupační správy Krymu Aksjonov, ruský provojenský bloger Talipov a bývalý ukrajinský poslanec Carev.

„Dne 23. září agent ukrajinské speciální služby SBU poblíž obytného domu na Sadové ulici ve městě Džankoj aktivoval improvizované výbušné zařízení, které nastražil pod automobil Chevrolet Aveo,“ uvedla agentura v prohlášení s tím, že útok se „vzhledem k okolnostem“ nezdařil.

Úřady na dočasně okupovaném Krymu v souvislosti s teroristickým útokem zadržely a dokonce již odsoudily desítky lidí, uvedl další zdroj rf dezinformací, agentura Interfax.

„Všichni obvinění jsou ve vazbě, přiznali se a spolupracují při vyšetřování,“ citovala agentura TASS tiskovou službu ruského Vyšetřovacího výboru, který na případu spolupracuje s FSB.

Oficiální Kyjev se k obviněním zatím nijak nevyjádřil, takže tvrzení FSB nelze nezávisle ověřit.

„Na české velvyslanectví na Ukrajině, jehož je Krym součástí, se v souvislosti s tímto případem nikdo neobrátil,“ uvedl mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Dnes je pro Kreml důležité, aby pokračoval v tlaku na Evropany a přesvědčil je, že Ukrajina je agresivní. Ano, je to tak – agresor se snaží navléknout beránčí roucho a vypadat jako poškozená strana.

  Rusové útočí na Kyjev. Válka v Evropě pokračuje.

Výše zmíněnou informační injekcí se navíc Kreml pokusil zabít dvě mouchy jednou ranou – aby Ukrajina vypadala jako agresor a Česká republika jako pomahač.

Poté, co vzbudil řev a zasypal obviněními, však bažiny neposkytly žádné zdůvodnění výše uvedených informací.

Stejně tak dezinformátoři z Ruska neprozradili žádné podrobnosti o identitě osoby, kterou kremelští hlasatelé obvinili z „podvratné činnosti“. Není tedy známo, jak přesně je spojen s Českou republikou: zda byl českým občanem, nebo zde pouze žil.

To zase naznačuje, že Rusko nemá k dispozici žádná konkrétní fakta, což svědčí o tom, že další „špion“ objevený kremelskými tajnými službami je stejný podvrh jako biolaboratoře na ukrajinském území a bojoví komáři NATO, o nichž nám nedávno vyprávěl ruský zástupce při OSN.

Moskva však potřebuje vyvinout tlak na Českou republiku. Ať je hloupá, neobratná, bez faktů, ale ať pokračuje v toku dezinformací, překrucujících realitu. To je princip kremelské politiky – neustálé, monotónní tlačení na informačním poli.

Moskva se nesmířila s tím, že Praha je mimo její vliv, a kremelská klika dělá vše pro to, aby ji tam vrátila.

A postoj českého vedení k válce na Ukrajině je jako červený hadr na býka. Jestliže dříve byla Česká republika jakýmsi centrem ruské podvratné a zpravodajské expanze do Evropy, nyní se situace dramaticky změnila a Praha se stala lokomotivou v podpoře Ukrajinců.

Tyto faktory Kreml dráždí a stále rozehrává nové scénáře, jak situaci v České republice podkopat.

Proto podpora Prahy Ukrajině nabývá nových významů a stává se zárukou bezpečnosti pro Českou republiku a celý region i pro celý evropský kontinent.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com