USA a Rusko, co očekávat od rozhovorů?

Hlavní událost léta a možná celý politický rok. To je přesně to, co mnozí analytici nazývají setkání vůdců Spojených států a Ruska, které se dnes uskuteční v Villa La Grange v Ženevě.

Někteří si dokonce pamatují, jak se téměř 40 let potkali Ronald Reagan a Michail Gorbačov zde v srdci Švýcarska. Poté to byl začátek tání vztahů, začátek konce studené války.

Dnes jsou prognózy výsledků schůzky obou prezidentů mnohem skromnější.

Putin tedy řekl, že od setkání neočekává žádné impulsy, přičemž poznamenal, že obě země mají „zájmy, které se shodují“.

Na druhé straně Joseph Biden řekl, že bude usilovat o „styčné body s ruským prezidentem“, ale zároveň dá jasný signál, varování Putinovi, proti další agresi Moskvy proti USA a jejich spojencům.

„Pokud bude (Putin) i nadále jednat jako předtím, například v oblasti kybernetické bezpečnosti, budeme reagovat stejným způsobem,“ řekl Biden.

Rozsah otázek plánovaných k diskusi je poměrně široký: kybernetická bezpečnost, otázky životního prostředí, práce diplomatických institucí atd. Diskutovat se bude také o situaci v Libyi, Sýrii a samozřejmě na Ukrajině.

Otázka vztahů s Čínou bude určitě na pořadu jednání.

Setkání prezidentů začne v 13:00 místního času. Po jejím skončení není naplánována žádná společná tisková konference.

Deň předtím dorazily do Ženevy delegace USA a Ruska. Jako první dorazil vůdce Spojených států v doprovodu ministra zahraničí Anthony Blinkena a Bidenova bezpečnostního poradce Jakea Sullivana.

Ruský prezident však musel z oken svého letadla sledovat výhledy na okolní Ženevská jezera. Putinovi bylo řečeno, aby po americkém vůdci počkal ve frontě na přistání.

A to je velmi orientační a symbolické. Tím však překvapení pro pána Kremlu nekončilo.

Večer 15. června se v Ženevě konalo shromáždění na podporu Alexeje Navalného uvězněného v ruském vězení.

  Boj v Černém moři: Úspěch ukrajinských sil proti ruské námořní síle

Demonstranti drželi v rukou plakáty a skandovali: „Dolů s carem!“, „Rusko bez Putina!“, „Rusko bude zdarma!“ Někteří drželi vlajky Běloruska a Ukrajiny.

Začátek návštěvy ruského prezidenta se ukázal jako poučný a významný. Tyto znaky právě symbolizovaly, svět to bude vědět na konci jednání vůdců obou mocností.

A přestože se na konci summitu neočekává žádné zvláštní oteplování vztahů mezi USA a Ruskou federací, svět stále doufá v mír.

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com