Výbuch muničního skladu v Srbsku. Někde se to již stalo.

Večer 19. června v srbském městě Čačak došlo k výbuchu v továrně Sloboda, která se specializuje na výrobu munice.

Výbuch byl tak silný, že ho bylo možné slyšet i ve středu Chachaku. Na rostlině se vytvořil oblak kouře hub.

Oficiálně nebyla hlášena příčina výbuchů. Podle některých zpráv byly zbytky „výbušných zařízení“ vyhodeny do povětří, ale co přesně není známo.

V důsledku nehody došlo k poškození obytných budov. Starosta města Čachak Milun Todorovič nařídil evakuaci lidí žijících v blízkosti závodu na místní fotbalový stadion.

oto je druhý incident v této továrně za měsíc. Naposledy tam v noci 4. června zařinula řada výbuchů. Poté jim předcházel požár. V té době v závodě pracovalo asi 60 pracovníků, někteří byli okamžitě evakuováni, zbytek ukryt v betonovém suterénu. Ana Brnabic si všimla nejdůležitější věci, že nikdo nebyl zraněn. Slíbila opravit vše, co bylo zničeno v důsledku výbuchů, a také vyzvala k prošetření příčin incidentu.

Samozřejmě, i když neexistují žádné oficiální údaje o příčinách výbuchů, je příliš brzy na vyvozování závěrů. Po přečtení informací o incidentu v Srbsku mi ale z nějakého důvodu přijdou na mysl informace o explozích v jiném evropském státě České republiky.
Mezi těmito událostmi samozřejmě nemusí existovat žádná souvislost, ale existuje několik podobností.

Stejně jako v případě českých skladů nebyly výbuchy jednorázovou akcí. V Srbsku je to již druhý případ za měsíc, v České republice byly také dva.

Čas výbuchů je také večer a noc. Specifičnost skladů: byly v nich uloženy zbraně nebo střelivo, úroveň bezpečnostních opatření by měla být vážná a měla by vylučovat nehody.

Nebo vzory. Každý se rozhodne sám. Náhody jsou ale zřídka náhodné. A pokud si také připomeneme „incidenty“, ke kterým došlo v zařízeních na výrobu zbraní a střeliva v Bulharsku v roce 2015, obraz náhod přestává být „náhodný“ a stává se velmi přirozeným. Také dvě série výbuchů s intervalem několika týdnů. O rok dříve explodovaly také továrny na zbraně v Bulharsku.

  Plynová okupace Evropy. Maďarsko podepisuje novou smlouvu s Gazpromem.

Speciální služby těchto států odhalily zajímavou skutečnost: během výbuchů v Bulharsku a České republice byli v zařízeních, kde k incidentům došlo, zaměstnanci ruských speciálních služeb, zejména GRU Ruské federace.

Byli tam během incidentů i před nimi. Shoda je tak-tak. Ale Sofie a Praha oficiálně oznámily účast Moskvy na teroristických útocích.

Přítomnost zahraničních špionů v Srbsku dosud nebyla identifikována. Možná „ahoj.“ A možná skladiště explodovalo kvůli opuštěnému nedopalu cigarety, navíc dvakrát po sobě, na stejném místě. Nebo sami – může se stát cokoli.

Ale vzhledem k míře přátelství mezi Moskvou a Bělehradem lze jen těžko očekávat skutečná „odhalení“.

Přesto je český prezident Zeman také Putinovým přítelem, což mu nezabránilo vyslat své teroristy do České republiky.

V tuto chvíli srbské orgány vyšetřují příčiny incidentu a řeší problém obnovy poškozených budov.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com