Vojtěch zahájil kvůli opatřením audit. Chce vědět, proč úřad vypouští zmetky

seznamzpravy.cz/

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce vědět, jak přesně vznikala na úřadě za jeho předchůdců mimořádná opatření, která prohlásil za nezákonná Nejvyšší správní soud. Podle výsledku bude provádět další kroky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zahájil na ministerstvu interní audit, který prověří způsob přijímání protikoronavirových opatření. Soudy totiž označily 17 protiepidemických nařízení za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, řekl dnes v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. Počet opatření odmítnutých soudy kritizoval dnes předseda České lékařské komory Milan Kubek či europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Já jsem zahájil interní audit na Ministerstvu zdravotnictví, tak abych skutečně věděl, jak ta opatření reálně vznikala. Já jsem u toho nebyl,“ prohlásil ministr. Chce také vědět, jak se posuzovala zákonnost jednotlivých nařízení.

Seznam Zprávy upozornily tento týden na to, že ani jedno z omezujících opatření ministerstva neprošlo řádným úředním ani vládním procesem.Ten by přitom mohl nezákonnosti v nich odhalit, a včas tak škodám zabránit.

Podle Kubka leží zodpovědnost zejména na náměstkovi pro legislativu a právo Radku Policarovi. Důvodem rušení opatření je podle něj neschopnost úředníků ministerstva. Vojtěch s náměstkem již hovořil.

„On je přesvědčen o tom, že nikterak nepochybil,“ uvedl.

Sám Policara odvolat nemůže, musí se řídit služebním zákonem. Případné další kroky vůči náměstkovi tak učiní až na základě výsledků auditu.

Pospíšil v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News označil počet zrušených protiepidemických opatření za katastrofální. Podle něj se měli úředníci Ministerstva zdravotnictví spojit s právníky Legislativní rady vlády a požadovat od nich odborná stanoviska.

„Je to hrozná vizitka,“ dodal europoslanec.

Vojtěch již při svém druhém nástupu do funkce mluvil o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy ruší protiepidemická opatření, která připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Jen tento týden označil Nejvyšší správní soud (NSS) čtyři další nařízení za nezákonná. Týkala se omezení nočního prodeje v maloobchodu ve dvou květnových týdnech, zákazu prezenční výuky ve školkách v polovině dubna a regulace restaurací na konci května.

  Stovky lidí v centru Prahy demonstrovaly za bezpečí pro členy LGBT+ komunity

Už dříve soud stejná omezení označil za nezákonná v jiných časových úsecích. Opatření platila zpravidla týden, pak byla nahrazována obdobnými. NSS opakovaně vytýká Ministerstvu zdravotnictví nedostatečné odůvodnění jednotlivých opatření vydávaných podle pandemického zákona.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com