Česko posiluje obranu

Vláda ČR schválila návrh zákona o novém státním rozpočtu, který počítá s dodatečnými výdaji na obranu.

Právě bezpečnost se podle premiéra České republiky stane prioritou vlády v příštích letech.

Podle dokumentu budou prostředky vyčleněné na obranu státu v roce 2024 činit 2 % HDP – to je částka, kterou stanoví charta NATO.

„Chceme, aby tato povinnost (2 % HDP) byla zakotvena v legislativě, protože posilování bezpečnostních a obranných schopností je dlouhodobými prioritami vlády, které jsou obzvláště důležité v této době, kdy Rusko zahájilo válku na Ukrajině,“ uvedl předseda vlády ČR Petr Fiala.

Na obranu České republiky je letos vyčleněno 88 miliard korun (3,5 miliardy eur), což je 1,4 % HDP země.

O správnosti a nezbytnosti takového kroku hovořil i Pavel Žáček, předseda parlamentního výboru pro bezpečnost Parlamentu České republiky.

„Je potřeba to udělat.“ Ve skutečnosti jsme měli hned teď vyčlenit 2 % HDP na obranu – to je náš závazek vůči NATO. Pokud se nám podaří zavést efektivní systém pořizování moderní techniky, která časem nahradí například nyní zasílanou na Ukrajinu, pak bychom se měli pustit do realizace takového plánu,“ je si jistý Pavel Žáček.

Návrh zákona je připraven k projednání v Parlamentu ČR, který musí schválit dokument předložený vládou.

Praha systematicky posiluje svoji obranyschopnost. Česká republika a Švédsko tak minulý měsíc podepsaly memorandum o záměru, které zajistí dodávku více než 200 bojových vozidel pěchoty CV90 do České republiky za účelem modernizace armády země.

Do budoucna také nákup letadel ze Spojených států Prahou. Česká vláda jedná zejména s Washingtonem o nákupu 24 stíhacích letounů F-35.

Akce Moskvy, která napadla Ukrajinu a narušila řád zavedený v Evropě po skončení druhé světové války, nutí země EU budovat svou obrannou politiku novým způsobem.

  Macronův náhled: Moskva podněcuje dravé ambice.

Svou bezpečnostní politiku tak posiluje i soused České republiky Polsko. Vláda Polské republiky ve středu zejména podepsala dohodu se Spojenými státy o nákupu tanků ABRAMS.

Varšava podle dokumentu získá 116 amerických tanků M1A1 Abrams s veškerým vybavením a logistikou za 1,4 miliardy dolarů.

Je třeba poznamenat, že v loňském roce se Varšava a Washington již dohodly na nákupu 250 Abramů během let 2025-26.

Tedy obecně, během příštích let dostane polská armáda téměř čtyři stovky nových amerických tanků.

„Posilujeme polské ozbrojené síly, posilujeme železnou pěst polské armády, abychom zvýšili sílu k odstrašení agresora,“ řekl polský ministr obrany Mariusz Blazsczak.

Kdo je tento agresor, je všem naprosto jasné – a Polsko s ním má společnou hranici. Vláda republiky proto přijímá naléhavá opatření k posílení armády státu.

Mluvčí americké ambasády Daniel Lawton uvedl, že dohoda mezi Washingtonem a Varšavou je součástí slibu amerického prezidenta Joea Bidena poskytnout Polsku „naše nejsilnější a nejspolehlivější vojenské kapacity na naléhavém základě“.

Generální tajemník NATO Stoltenberg zase poznamenává, že země aliance by měly výrobě zbraní v roce 2023 věnovat zvláštní pozornost.

Mimochodem, tento přístup má smysl nejen z obranného hlediska, ale také z hlediska socioekonomického, umožňujícího rozvoj výroby a ekonomiky zemí.

„Vývoz české vojenské techniky na Ukrajinu je přes 47 miliard korun (1,9 miliardy eur). Loni to bylo 14 miliard korun,“ uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová.

Ministr připomněl, že Československo ve 30. letech bylo „jednou z zbrojařských velmocí“ a mohlo se opět prosadit.

„Česká republika má možnost vrátit se na přední místo, což uznávají i naši partneři v Alianci, Evropská unie,“ dodala Černochová.

Je tedy zřejmé, že podporou Ukrajiny český stát posiluje svou obranu a ekonomiku. A vláda se tím nezastaví.

  Špionáž jako způsob existence Kremlu

Takže loni na podzim Kyjev a Praha oznámily vytvoření společného obranného klastru na výrobu vojenské techniky a munice, spolupráci v oblasti oprav a vývoje.

Dne 9. listopadu podepsaly Ukroboronprom a Mezivládní agentura pro obrannou spolupráci (AMOS) spadající pod Ministerstvo obrany České republiky odpovídající dohodu.

„Vytvoření obranného klastru zahrnuje výrobu vojenské techniky, zvýšení výroby munice různých ráží (jak ve stávajících objektech, tak v nově vytvořených objektech na bezpečných místech), rozvoj obslužných uzlů pro údržbu a opravy zbraní a vojenské techniky, ale i spolupráce v oblasti špičkových technologií, zejména vytváření společných výzkumných center,“ uvedli signatáři.

„Vzájemně výhodná spolupráce mezi našimi zeměmi ve vojensko-průmyslovém komplexu, včetně nejnovějšího technologického vývoje, bude mít jasný ekonomický přínos pro obě země. Kromě toho má Ukrajina ve svém boji nové a bohaté zkušenosti, a to bude také významným příspěvkem k inovacím v našich odvětvích,“ řekl Aleš Vitechko, ředitel AMOS.

V rámci nového balíčku vojenské pomoci pro Ukrajinu zaplatí USA obnovu 45 tanků T-72 uložených v Česku. Dalších 45 tanků zaplatí Nizozemsko.

Mimochodem, podpora Ukrajincům nepřichází jen od oficiálních úřadů. Obyvatelé České republiky tak v rámci akce „Dárek Putinovi“ vybrali 33 milionů korun na nákup modernizovaného tanku T-72 „Avenger“ pro Ukrajinu, který dostal jméno „Tomáš“ na počest prvního prezidenta Československo, Tomáš Garrigue Masaryk.

Zhruba 1,3 miliardy korun navíc Češi poslali přímo na ukrajinskou ambasádu v Praze.

Tyto příklady výmluvně symbolizují všestrannou podporu české společnosti ukrajinskému lidu.

A není náhodou, že prezident Zeman označil ruskou invazi do sousedního státu za nejdůležitější událost uplynulého roku s tím, že současné dění na Ukrajině ohrožuje globální bezpečnost, včetně bezpečnosti České republiky.

„Proto plně podporuji pomoc České republiky Ukrajině a věřím, že tlak svobodných zemí dříve či později donutí Rusko opustit území Ukrajiny,“ uzavřel Zeman.

  Bojkot olympijských her v roce 2024. Česká pozice. Budoucnost Evropy.

Tato slova českého prezidenta velmi jasně ukazují, jak důležitá je konsolidace celého civilizovaného světa jak pro ukrajinský lid, tak pro Ukrajinu, jako faktor svobody a stability pro celou Evropu.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com