Tour Chapiteau pod záštitou OSN. MAAE navštívila ZNPP.

Mise MAAE, na kterou se na Ukrajině dlouho čekalo, konečně dorazila do ZNPP. Nejen Ukrajina, ale celý civilizovaný svět chce bezpečnostní záruky.

O skutečných zárukách je ale v souvislosti s příchodem komise předčasné mluvit.

JE Záporizhzhya – nejvýkonnější stanice v Evropě, byla počátkem března dobyta rusko-fašistickými jednotkami. Co se děje na území JE Záporižžja od chvíle, kdy ji obsadili představitelé „ruského světa“, není s jistotou známo.

Na stanici jsou ruská armáda, stejně jako zaměstnanci Rosatomu, přivezeni, aby nahradili ukrajinské specialisty, kteří jsou v pozici rukojmích.

Území ZNPP je navíc neustále vystaveno ostřelování, z něhož se Moskva a Kyjev obviňují.

Vzhledem ke všemu výše uvedenému byla návštěva mise MAAE v Energodaru (právě v tomto městě se nachází ZNPP) netrpělivě očekávána.

Vzhledem k neustálému ostřelování, které ruští okupanti svrhli na Energodar, byla návštěva neustále pod hrozbou přerušení – což podle ukrajinské strany Rusové chtěli.

„Rusko provádí demonstrativní údery na Energodar, údery na oficiální trase mise MAAE, aby z toho obvinilo Ukrajinu. Zničené domy. Jde o ukázku skutečného „zájmu“ Ruské federace na ověřování. A to je další důkaz skutečné váhy ruských „záruk“ pro jakékoli „prostředníky“, napsal Michail Podoljak, poradce vedoucího prezidentské kanceláře.

Skutečnost, že za vše, co se děje v JE Záporižžja a v Energodaru, je zodpovědné Rusko, protože je „teroristickým státem, který se bojí, že se svět dozví pravdu“, bylo konstatováno i na Hlavním zpravodajském ředitelství Ukrajiny.

„Ranní ostřelování je součástí plánu vyprovokovat misi, jejímž cílem je vytvořit obraz, který Kreml potřebuje. Je zřejmé, že útočníci se tradičně pokusí obvinit ozbrojené síly Ukrajiny z ostřelování stanice a civilistů. Znovu vyzýváme světové společenství, aby poskytlo adekvátní posouzení akcí okupantů, zajistilo efektivní a bezpečný provoz mise MAAE a přispělo k úplné demilitarizaci města Energodar,“ uvedlo ministerstvo.

  Přehlídka vítězství aneb demonstrace neschopnosti Kremlu.

Navzdory masivnímu ostřelování trasy mise Rusy dorazila do Energodaru delegace MAAE složená ze 14 odborníků. Ale přijít neznamená vidět.

„Navzdory skutečnosti, že Ukrajina a MAAE schválily seznam zařízení ZNPP ke kontrole, okupanti mohou misi zabránit v přístupu ke klíčovým zařízením, která je třeba zkontrolovat na území okupované stanice,“ řekl ukrajinský ministr energetiky Herman Galuščenko. všímat si pravděpodobnosti manipulace – ukázat nějaký obrázek nebo vytvořit trasu, kde ve skutečnosti mise prostě nevidí, co se děje.

A zdá se, že obavy ukrajinské strany nebyly plané. Podoljak, poradce prezidentské administrativy Ukrajiny, tedy poznamenal, že MAAE má specifické algoritmy pro studium toho, co se děje v ZNPP, vyjádřil překvapení, že návštěva odborníků byla „tak prchavá“.

„Dvě hodiny, kdy se kolem vás točí Rusové a říkají vám, kam a co dorazilo, jste mohli poslouchat jen pohádky v podání představitele Rosatomu a nic víc,“ řekl Podoljak.

Jeden z inženýrů JE Záporizhzhya pod podmínkou anonymity promluvil ještě konkrétněji: „Byl to cirkus.“

Odborníci z delegace MAAE se podle něj procházeli po území Záporožské JE a hovořili se zaměstnanci za přítomnosti ruských okupantů a zaměstnanců Rosatomu.

„Vzali Grossiho a inspektory po své trase, ukázali „příjezdové mapy“ a přivedli k nim místní spolupracovníky s prohlášeními „starostlivých občanů“ o nutnosti zastavit ostřelování. Byl to cirkus,“ řekl zaměstnanec ZNPP.

Po rozmístění vojenské techniky v ZNPP, včetně strojovny prvního energetického bloku, po zřízení palebných postavení v ZNPP a ostřelování ukrajinských měst odtud, okupanti přesvědčili zástupce MAAE, že jde o „radiologickou, chemickou a biologickou obranu“. vojáků“, a nikoli ruských bojových jednotek, a že „jaderná elektrárna Záporižžja je údajně ostřelována ozbrojenými silami Ukrajiny“.

Zda Grossi pochopil podstatu toho, co se dělo, nebo alespoň viděl skutečný obraz, ukáže čas.

„Právě jsem dokončil první prohlídku klíčových míst, která jsme chtěli vidět na této návštěvě. Klíčové věci, které jsem musel vidět, jsem viděl, vysvětlení byla velmi konkrétní. Samozřejmě zbývá ještě mnoho udělat. Můj tým zůstává, a co je důležitější, zavádíme naši stálou přítomnost,“ řekl generální ředitel MAAE Rafael Grossi, když shrnul výsledky první „dlouho očekávané“ návštěvy JE Záporizhzhya s tím, že jeho tým „provádí technickou mise a snaha zabránit jaderné havárii.“

  Kolik teď stojí Rusko. Lekce pro Evropu.

Závěry, které se samy nabízejí, jsou zřejmé. Návštěva představitelů MAAE v Záporožské JE je na jedné straně krokem k řešení vzniklé situace v souvislosti s obsazením strategického zařízení Rusy. A zdá se, že tuto návštěvu lze jen uvítat.

Ale na druhou stranu je důležité pochopit, že hodnota (která bude vyjádřena v účinnosti) této návštěvy bude záviset na tom, co inspektoři „chtějí vidět“.

Specialisté mise zatím na základě údajů očitých svědků vidí, co jim ukazují zástupci „ruského světa“. A to je mírně řečeno neprofesionální.

Řečeno na rovinu, je to nebezpečné. Kreml využívá Záporožskou jadernou elektrárnu jako „jaderný štít“ ke krytí své vojenské techniky, protože ukrajinské ozbrojené síly nemohou v oblasti elektrárny opětovat palbu.

Pokud to dnes specialisté MAAE neuvidí, bude to jasný signál pro Kreml – pokračujte dále.

Už se to stalo. A „poznámky“ představitelů kremelského establishmentu by měly být varováním pro evropské politiky a podnětem k akci.

Docela nedávno exprezident Ruské federace Medveděv Evropanům jednoznačně připomněl: „Neměli bychom zapomínat, že v Evropské unii jsou jaderné elektrárny. A tam jsou také možné nehody.

A pokud budou nyní zástupci mise mlčet, pak se ZNPP promění ve válečnou zónu. Asi každý chápe, co to znamená. A není to někde venku, daleko – je to v Evropě.

Svět si pamatuje Černobyl, čerstvě v paměti Fukušimu. Tyto příklady jsou dostačující k tomu, abyste pochopili, že musíte jednat okamžitě. A nejen slova, varování a přesvědčování. Tento arzenál prostředků byl již aplikován na Moskvu – bezvýsledně.

Dnes jsou potřebná účinná řešení a právě MAAE jako organizace zabývající se otázkami zajištění bezpečného provozu jaderných elektráren musí udělat skutečný, efektivní krok.

Ve skutečnosti je nyní bezpečnost Evropy a celého světa v rukou této organizace.

  Absurdní divadlo aneb „Radu bezpečnosti OSN je třeba reformovat“. Šéf českého ministerstva zahraničí o předsednictví Ruské federace.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com