Rusko přináší ukrajinským dětem utrpení a bolest… Nucená deportace do neznáma

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu Kreml masivně deportuje ukrajinské děti z dočasně okupovaných území Ukrajiny. Jsou odváženy na Krym, do Ruska, Běloruska a dokonce i do Jižní Osetie údajně na zotavenou nebo na prázdniny do táborů.

Komisařka ukrajinského prezidenta pro práva dětí a jejich rehabilitaci Darja Herasymčuková uvedla, že Rusko používá stále důmyslnější scénáře k přesunu ukrajinských dětí na své území. Jedním z nich je stanovení falešné diagnózy, kterou dítě ve skutečnosti nemá. Kromě toho ruští únosci neváhají používat i jiné metody:

  • zabít rodiče a pak odvést děti na své území;
  • odebrat děti přímo z jejich biologické rodiny;
  • oddělit děti od rodin v rámci tzv. filtračních opatření; přesunout celé speciální ústavy, v nichž žily ukrajinské děti, do Ruské federace;
  • vytvářet na okupovaných územích podmínky nevhodné pro život dítěte a pak zdánlivě dobrovolně nabízet rodičům, aby své děti posílali na tzv. ozdravné pobyty nebo prázdniny, z nichž se domů nevracejí.

V období od 24. února 2022 Rusové násilně odebrali asi 20 000 ukrajinských dětí. K tomuto číslu lze připočítat nejméně další stovky dětí z okupovaného ukrajinského Krymu deportovaných a nelegálně adoptovaných ruskými občany v rámci programu „Vlak naděje“ v letech 2014 až 2022. Jedná se pouze o oficiální statistiky, které odrážejí zaznamenané případy odebrání dětí, zatímco skutečné údaje mohou být mnohem vyšší. V současné době se Ukrajině podařilo vrátit pouze 387 dětí ze zmíněných dvaceti tisíc… A co ten zbytek? Co je čeká?

Ukrajinské děti často dostávají nová jména, jsou umisťovány do pěstounských rodin, přesídlovány do odlehlých, ekonomicky zaostalých oblastí Ruské federace a dělá se vše pro to, aby se nemohly vrátit domů. Rusko se snaží zlepšit svou demografickou situaci násilným vývozem ukrajinských dětí. Děti jsou zpravidla odváženy do těch oblastí Ruské federace, kde slovanské obyvatelstvo vymírá, nebo do hospodářsky zanedbaných regionů – Čečenska, Čuvašska, Sibiře a Dálného východu. Ukrajinské děti jsou v Ruské federaci podrobovány propagandistickému zacházení, jsou vedeny k nenávisti k Ukrajině a jsou jim vštěpovány falešné hodnoty „ruského světa“. Jsou odváženy nejen na území Ruska, ale také do Běloruska, kde byly zřízeny nejméně čtyři tzv. ozdravné tábory.

  Podle německých médií výbušniny k Nord Streamu dovezla jachta pronajatá v Polsku

Mezi dětmi deportovanými do Ruska a mladou generací na okupovaných územích Ukrajiny provádí Kreml svou „černou“ práci. Rusko vytvořilo rozsáhlý systém „militarizace“ ukradených ukrajinských dětí a připravuje je na válku, včetně účasti na další agresi proti Ukrajině. Kremelští „vychovatelé“ aktivně pracují s ukrajinskými dětmi již od jejich 4 až 5 let a ruskou propagandou vymazávají jejich národní identifikaci. Děje se tak ve školkách, školách a odpovídající práce je organizována i v mimoškolní výchově. Rusové vytvářejí dětem realitu, v níž jim ukazují, že musí zemřít „za Rusko“. Na speciální „vlastenecké“ programy se vyčleňují velké finanční prostředky, zejména na Krymu. Do procesu „militarizace“ dětí je zapojena i církev, kde se pod kontrolou okupačních úřadů konají zvláštní náboženské akce (existují příklady „svěcení“ rakety, která je pak použita k bombardování Ukrajiny, a to za přítomnosti dětí).

Připomeňme, že deportace ukrajinských dětí byla důvodem, proč Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal 17. března 2023 zatykač na zmocněnkyni ruského prezidenta pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou a na samotného Vladimira Putina.

Na teroristický stát by měly být uvaleny další sankce a měl by být zcela izolován na mezinárodní úrovni – to by byl logický krok v reakci na únosy, které legalizoval. Každé ukrajinské dítě musí být vráceno domů a Rusko se musí zodpovídat před zákonem za každý případ nezákonného vývozu lidí, za své zločiny proti Ukrajině.

Autor: M.S.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com