Všestrannost diktátorových šílených činů nebo skutečné cíle Lukašenka

irozhlas.cz

To, že samozvaný běloruský prezident ztratil kontakt s realitou, už není nikomu tajemstvím. A každým dnem se propast mezi Lukašenkovým vědomím a zdravým rozumem zvětšuje.

Důkazem toho jsou činy „vůdce“ Běloruska. A zdálo by se, že vše je jasné – senilní přežívající z mysli tvoří, aniž by si uvědomoval rozsah své hanby. Za tím vším se ale skrývá něco víc, něco neuvěřitelně velkého a záludného.

A tyto triky běloruského diktátora už nejsou pro přední geopolitické hráče planety nevysvětlitelné.

Například v nedávném telefonickém rozhovoru s ministrem zahraničí USA

Anthony Blinken a polský ministr zahraničí Zbigniew Rau dostali hodnocení dalšího projevu nedostatečnosti běloruského prezidenta.

Ministr zahraničí USA vyjádřil názor, že kroky Lukašenkova režimu mají za cíl rozdmýchat migrační krizi na hranicích Běloruska a Polska a měly by také odvrátit pozornost Evropy a světa jako celku od ruských akcí na hranice s Ukrajinou.

Připomeňme, že Lukašenko manipulací a klamáním obyvatel regionu Blízkého východu vylákal do Běloruska a uvrhl je na hranici s Polskem, čímž uměle vytvářel napětí jak v mezistátních vztazích, tak ohrožoval životy tisíců lidí.

Před několika měsíci začali migranti přicházet k polským hranicím přes Bělorusko. Hovoříme o tisících imigrantů z Blízkého východu, stejně jako z jižní Asie a Afriky. Chtějí se dostat do Polska a dalších sousedních členských zemí EU – Litvy a Lotyšska. Většina z nich míří na Německo, kde hodlají požádat o azyl.

Každým dnem je situace čím dál napjatější, přímo u hranic vznikl velký tábor migrantů, ve kterém je několik tisíc lidí, z nichž někteří se snaží proniknout do Polska násilím.

Moskva přitom na hranicích s Ukrajinou soustředila až 100 tisíc vojáků. V posledních týdnech se množí zprávy o pohybu ruských jednotek a techniky blíže k ukrajinským hranicím.

Bělorusko je naopak spojencem Ruska. Nedávno národní vůdci schválili společnou vojenskou doktrínu, která je přes všechny své obranné nároky agresivně útočná.

  Je možné kupovat ropu od teroristů a přitom zavírat oči před zabíjením civilistů? Ospravedlňuje to hospodářské zájmy Evropy?

Západní země v tomto ohledu vyjadřují znepokojení a deklarují hrozbu ruské vojenské agrese. Moskva jako vždy takové plány popírá.

Blinken jménem Spojených států vyjádřil podporu Polsku, které čelilo „cynickému vykořisťování zranitelných migrantů Lukašenkovým režimem“. Kroky Minsku podle státního tajemníka ohrožují bezpečnost v regionu a vedou k prohlubujícím se rozporům.

Spojené státy rovněž podporují snahu Polska pomoci Ukrajině. Státní tajemník poznamenal, že Spojené státy jsou s Polskem jednotné v názoru, že Moskva musí „zaplatit vysokou cenu“ za své agresivní akce proti Ukrajině.

Důležitým bodem dialogu byla výzva Lukašenkovi, která požadovala, aby se zamyslel nad důvody sankcí, které na něj Západ uvalil – totiž porušování práv a svobod v Bělorusku.

I když soudě podle chování běloruského uzurpátora, které je pro něj charakteristické od loňských prohraných voleb, jsou pojmy „Lukašenka“ a „mysli“ velmi vzdálené.

V této situaci musíte vycházet z jiných kritérií. A mnohem důležitější je pochopit, že Lukašenko je jen loutka v rukou loutkáře v Kremlu.

Ano, běloruský podvodník se stále považuje za „velkého vůdce“, ale všem kolem už je jasné, že míči vládne Putin.

A znovu soustředí svou armádu na hranicích s Ukrajinou, kremelský podimperátor využívá svého „senilního přítele“ jako rozptýlení.

Tváří v tvář Putinovi a Lukašenkovi dostala planeta výbušnou směs – tandem diktátorů, kteří nemají rozum. A pokud uvážíte, že jeden z nich má v rukou jadernou bombu, pak se tato směs stává jednoduše apokalyptickou.

Proto je velmi důležité pochopit, že situace podobné těm, které nyní vznikají na bělorusko-polské hranici, jsou jen malou částí obrovského plánu Kremlu na destabilizaci situace v EU.

Čím dříve si každý vůdce evropského státu uvědomí realitu nebezpečí přicházejícího z Moskvy, posílené Minskem, tím dříve budou přijata opatření proti agresorovi.

Provokace jsou součástí politiky Kremlu, teror a chaos jsou klíčem k dosažení moci a jejímu udržení představiteli ruské elity. Hlavním principem je zabránit dalším zemím v rozvoji, jejich vlastní zaostalost pak není tak patrná – byla, je a bude základem kremelské moci.

  Jaké jsou důvody skutečného nebezpečí Ruska?

Základem existence států civilizované části planety je blaho člověka, jeho život, svoboda a důstojnost.

„ruský svět“ proti evropským hodnotám. A na kterou stranu se přiklonit, se každý rozhodne sám za sebe.

A pokud někdo pochybuje o svém výběru, přečtěte si historii a Polsko vám odpoví 39., Budapešť 56., Praha 68. „Ruský svět“ tam chodil dobře s botou vojáka a stopami tanků.

Evropa pamatuje. Volba je na tobě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com