O koaliční smlouvě Spolu a PirSTAN již hlasovalo 85 procent Pirátů

eurozpravy.cz

Přes 85 procent členů Pirátů se již vyjádřilo ve stranickém hlasování o ratifikaci koaliční smlouvy mezi koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Na hlasování má celostátní fórum strany posledních osm hodin. Výsledky se strana chystá zveřejnit nejdříve ve 23:15. Piráti jsou poslední stranou z pětikoalice, která vládní dohodu dosud neschválila.

V anketě všech členů Pirátů může hlasovat 1193 lidí. Dnes do 14:00 podle on-line systému odeslalo svůj hlas 1033 členů strany. Hlasování tak provází velmi vysoká účast, například v lednu se ke koaliční smlouvě se STAN vyjádřilo 848 členů Pirátů. Pro svazek se Starosty jich tehdy bylo 668.

Piráti minulý týden rozhodli o tom, že nynější hlasování bude tzv. zásadní, takže pro odsouhlasení koaliční smlouvy je nutná podpora více než 60 procent hlasujících. Členové Pirátů mohou také hlasovat pro ukončení projednávání návrhu bez usnesení, nebo se vyslovit pro odročení rozhodnutí na řádné jednání celostátního fóra. Zasedání fóra je aktuálně svoláno na 8. ledna do Pardubic.

Předseda STAN Vít Rakušan v neděli uvedl, že by bylo selháním dosavadních opozičních stran, kdyby do vlády nešly. „Pro voliče by bylo nepochopitelné, kdyby ve chvíli, kdy je možné vytvořit vládu demokratických stran s výraznou většinou, přišla politická krize,“ uvedl. Považuje za nesmysl vrátit do vládních vyjednávání ANO a SPD.

Koalice PirSTAN se před volbami zavázala, že strany půjdou společně do vlády, či společně do opozice. Nesouhlas Pirátů se vstupem do vlády by tak vyžadoval nejen změnu vládní koaliční smlouvy se Spolu, která mimo jiné rozděluje mezi pětici stran ministerské posty, ale pravděpodobně také výpověď předvolební koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN.

  Politologové: V4 je nyní ochromena, její konec ale není pravděpodobný

Rakušan v neděli odmítl, že by odhodlání Starostů jít do vlády mohlo jakkoliv porušovat koaliční smlouvu s Piráty. Pokud by se Piráti postavili ke vstupu do vlády negativně, vrcholné orgány by měly odlišný názor na stěžejní koaliční záležitost a následovalo by dohodovací řízení, míní Rakušan. Doufá však v to, že Piráti koaliční smlouvu schválí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com