Pavel považuje Rwandu za perspektivního partnera s rostoucí ekonomikou

Prezident Petr Pavel se během nadcházející návštěvy Rwandy bude kromě připomínky 30. výročí genocidy v této středoafrické zemi věnovat i spolupráci obou zemí a setká se s Čechy, kteří tam působí. Před odletem zmínil například humanitární organizaci provozující chráněnou dílu pro postižené ženy nebo spolupráci zoologické zahrady ve Dvoře Králové s místními rezervacemi při ochraně vzácných nosorožců černých. Novinářům na kbelském letišti řekl, že Rwandu považuje za perspektivního partnera, který patří ke stabilnějším africkým zemím s nízkou mírou korupce a rostoucí ekonomikou.

„Věřím, že moje návštěva přinese nejenom České republice, ale i našemu byznysu nové příležitosti,“ uvedl český prezident.

Hlavním cílem cesty je připomínka 30. výročí genocidy, při níž zemřelo přes 800.000 lidí – příslušníků menšinového kmene Tutsiů i umírněných Hutuů, většinového etnika. Pavel dnes řekl, že do Rwandy ho doprovodí někdejší představitel ČR při OSN Karel Kovanda, který tehdy podle prezidenta sehrál významnou roli v uznání násilností z roku 1994 za genocidu.

Česko se tehdy snažilo v Radě bezpečnosti OSN prosadit aktivnější postoj mezinárodního společenství. To však nezasáhlo a jeho představitelé, stejně jako někteří západní politici, později přiznali selhání. Na vyšetření zločinů ustavila Rada bezpečnosti OSN Mezinárodní tribunál pro Rwandu (ICTR), který začal fungovat v roce 1997. Před tribunálem stanuli hlavně vysoce postavení představitelé režimu. Soud, který skončil v prosinci 2015, oficiálně uznal, že se jednalo o genocidu proti Tutsiům.

Rwandská genocida bývá označována za poslední genocidu ve 20. století, nejrychlejší genocidu vůbec či za nejhrůznější násilný čin co do počtu mrtvých po dnech. Vypukla z 6. na 7. dubna 1994 a skončila 18. července 1994. Hutuští extremisté za 100 dní zmasakrovali na 800.000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů, asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů a na 1,6 milionu se uchýlilo do zahraničí. Zabito bylo podle odhadů na 20 procent obyvatel země a asi 70 procent rwandských Tutsiů.

  Povinné očkování je začátek. Nevidíte, jak ztrácíme svobodu? Tvrdí odpůrci

Pavel bude během návštěvy jednat se rwandským prezidentem Paulem Kagamem i některými evropskými politiky, kteří se stejně jako on zúčastní připomínky genocidy. Prezident se setká také se zástupci českých firem či institucí působících v této čtrnáctimilionové zemi. Češi jsou ve Rwandě aktivní například v oblasti satelitních technologií a zdravotnictví. Další možnosti spatřují firmy například v obranném a bezpečnostním sektoru, zemědělství či těžbě. „Rwanda je pro nás perspektivní partner, je to jedna ze stabilnějších států Afriky, s nízkou mírou korupce a rostoucí ekonomikou,“ uvedl před odletem Pavel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com