Na Ukrajinu se vrátil sirotek, kterého odvlekli do Ruska a povolali do armády

Na Ukrajinu se vrátil ukrajinský teenager a sirotek Bohdan Jermochin, kterého Rusové odvlekli z okupovaného Mariupolu do Ruska. Na sociálních sítích o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Jermochin byl v době svého pobytu v Rusku předvolán k odvodové komisi, kam se měl dostavit po dovršení 18 let.

„Našemu týmu se podařilo navrátit domů Bohdana Jermochina, ukrajinského hocha, kterého Rusko odvezlo z Mariupolu do Moskevské oblasti,“ napsal Jermak. Dodal, že mladík má 18. narozeniny právě dnes.

Jermochinův návrat se podle něj podařilo zrealizovat díky projektu Bring Kids Back (Přivezte děti zpátky) iniciovaného ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i úsilí ukrajinské prezidentské kanceláře a ombudsmana Dmytra Lubince. Jermak poděkoval za pomoc také Kataru a Dětskému fondu OSN (UNICEF).

Rusové loni po obsazení Mariupolu umístili mladíka do pěstounské rodiny v Rusku. Letos v březnu se Jermochin pokusil z Ruska utéct zpět na Ukrajinu, ale zastavily ho bezpečnostní složky poblíž hranic, napsal dříve portál Meduza. Mladík se nakonec spolu se svou ukrajinskou právní zástupkyní Katerynou Bobrovskou obrátil přímo na Zelenského, kterého požádal o pomoc s návratem.

Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu. Mezinárodní trestní soud (ICC) letos v březnu vydal kvůli podezření z nezákonného odvlékání ukrajinských dětí do Ruska zatykač na Lvovovou-Bělovovou a také na ruského prezidenta Vladimira Putina.

ČTK

  Putin pohrozil útoky na nové cíle, jestliže Kyjev dostane rakety delšího doletu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com