Zdravotnictví čeká podle náměstka změna, týká se sítě nemocnic a podoby péče

České zdravotnictví čekají podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka (KDU-ČSL) zásadní změny. Dotknou se sítě nemocnic i nastavení podoby péče. Pláteník to zmínil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle náměstka přípravu změn urychlily protesty mladých lékařů kvůli přesčasům. Viceprezident České lékařské komory a šéf sekce mladých lékařů Jan Přáda uvedl, že některé kroky budou nepopulární a dotknout se i doktorů. Zmínil například omezení oborů v nemocnicích či nepřetržitého provozu.

Lékaři kritizovali množství přesčasů. Dohody o nich začali od prosince vypovídat. Přáda už dřív oznámil, že výpověď podalo na 6000 doktorů. Odbory a zástupci lékařů o řešení jednají s ministerstvem zdravotnictví. Požadují úpravu legislativy, navýšení platů a stejné odměňování ve státních i soukromých zařízeních a další opatření. Debatuje se i o nastavení a zefektivnění péče.

„Je pravda, že změny budou opravdu velké. Péči poskytujeme ne moc efektivně. Máme širokou, hustou nemocniční síť, ne moc hustou síť primární péče. Organizace péče není vždycky úplně efektivní – velmi vysoké personální nároky, málo využívané technologie a podobně… Ty změny, které nás teď čekají, budou velmi intenzivní,“ uvedl Pláteník. Podle něj se na návrzích pracuje, protesty mladých lékařů přípravu ale urychlily. Pláteník iniciativu doktorů označil za silný akcelerátor. „Preferovali bychom, kdyby změny byly postupné. Ukazuje se z terénu s nástupem mladší generace, že má jiné představy o práci,“ dodal náměstek.

Pokud by se podle Přády zdravotnický systém a podmínky nezměnily, mohli by lékaři ze zdravotnictví odcházet. „Víme samozřejmě, že některé věci budou chvíli nepopulární u určité části populace, ale dotknout se třeba i lékařské populace. Systém, který máme a kde se počet nemocnic blíží 200, musíme využívat efektivně. Je potřeba říct, že nemá cenu bourat nemocnice. Nicméně asi není potřeba, aby všechny nemocnice fungovaly v celém spektru péče, aby fungovaly nepřetržitě,“ řekl Přáda. Podle něj by se lékaři mohli také víc věnovat pacientům a péči, kdyby za ně administrativu převzali jiní pracovníci.

  Primátorem Prahy je Bohuslav Svoboda (ODS), nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti)

O snižování počtu nemocnic a akutních lůžek či oborů v jednotlivých zařízeních i o posílení primární péče se debatovalo už v minulých letech. Zásadnější reformy se neprosadily.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com