Finanční poradna: Jak se vyhnout nástrahám při online nákupu

Online nakupování se v Česku rozjelo, zvlášť nyní v předvánočním období. Mnozí obchodníci tak cílí právě na nakupování chtivé zákazníky a hrnou na ně jednu lákavou nabídku za druhou. Právě nyní je však třeba být obezřetný, nedat na první dojem a držet se několika zásad.

Tržby e-shopů trhají rekordy, ne všichni však patří mezi poctivé prodejce. Přinášíme proto několik rad a tipů, jak se vyhnout případnému zklamání z nepodařeného nákupu.

Příliš levné je podezřelé

Pokud narazíte na neuvěřitelně levnou nabídku, výraznou slevu na zboží, které se v jiných obchodech nabízí mnohem dráž, zpozorněte. Jak upozorňují odborníci, cena za zboží musí dávat smysl.„Pokud má e-shop oproti konkurenci výrazně nižší ceny, můžete se klidně dočkat neoriginálního zboží. Dávejte také pozor na to, v jaké měně je cena uvedena. Cena udaná v korunách, ale vyčíslená do posledního haléře prozrazuje automatický převod do zahraniční měny. Když například zahraniční e-shop, který evidentně česky ‚moc neumí‘, nabízí slevu 90 procent na poslední dva kusy zboží, je to krajně podezřelé,“ upozornil Vincent Tomaškoz Moneta Money Bank.

Není sleva jako sleva

Nejen
během akce Black Friday, ale i před Vánoci, stejně tak po nich mnozí obchodníci lákají zákazníky na výrazné slevy. Slevové akce běžně vycházejí z ceníkových cen, za které se zboží prodávalo při uvedení na trh.

„Obchodník může třeba inzerovat mobilní telefon se šedesátiprocentní slevou, ale ‚zlevňuje‘ klidně i rok a více starou cenu, za kterou se už zboží dávno neprodává. Porovnejte si tedy cenu zboží i u ostatních prodejců, ať víte, zda jde o skutečnou slevu, nebo jen o hru s čísly. Značně vám s tím pomohou cenové srovnávače, ale ne vždy zobrazují zcela aktuální ceny,” uvedl Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust.

  Útok na NATO. Čas rozhodování. Budoucnost světa.

Krkolomný text napoví

Pokud jsou na e-shopu podezřelé a krkolomné texty, zpozorněte. Podvodníci si se správným slovosledem a gramatikou často hlavu nelámou. Varovat by vás měl i častý výskyt nepřeloženého či strojově přeloženého textu v popisu zboží.Je-li to možné, nakupujte raději u českých či slovenských obchodníků. Nejen, že jsou jejich stránky přehlednější, zároveň si jakékoli informace o tuzemských obchodnících dohledáte snáz.

Odborníci doporučují nakupovat u dlouhodobě fungujících obchodníků, podvodné e-shopy totiž dlouho nevydrží, jejich cílem je totiž získat údaje o vaší platební kartě. „Strategie je jednoduchá. Nabídnout lákavé zboží typu iPhone za výrazně nižší cenu než férové internetové obchody a vybrat peníze předem bez možnosti kontroly. Po krátkém období následuje odpojení webové stránky,“ upozornil výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Než zadáte obchodníkovi své údaje, ujistěte se, že je web zabezpečený (v adresním řádku prohlížeče musí být před názvem webu „https“ a ikonka zámečku. „U nezabezpečených webů se může také objevit hláška „not secure“. Na nezabezpečeném webu nikdy nezadávejte údaje o své platební kartě,“ upozornil Tomaško.

Čtěte recenze

Než se pro nákup rozhodnete, vyplatí se projít si recenze na daného obchodníka (např. na webu heureka.cz nebo na zbozi.cz). Můžete tak zjistit, jak prodejce se svými zákazníky komunikuje, jaká byla kvalita dodaného zboží nebo jak probíhalo reklamační řízení.

Dobrou vizitkou každého prodejce jsou také snadno dostupné a srozumitelné obchodní podmínky, před zaplacením košíku je proto vhodné si je prostudovat. Vyvarujete se tak nedorozuměním souvisejícím například s dodacími lhůtami, poplatky za dodatečný servis či s případnou reklamací zboží.„Pokud se přeci jen rozhodnete nakoupit v e-shopu, který neznáte a nemáte na něj žádné reference, je dobré ověřit, zda uvádí na svých stránkách údaje, jako je obchodní jméno, IČO, DIČ, bankovní spojení, telefon, adresa, odpovědné osoby nebo pracovní dobu. Zkuste na uvedené číslo zatelefonovat a přesvědčte se, že na druhém konci s vámi bude někdo skutečně komunikovat,” doporučil Šídlo.

  Afghánský protest. Kdo za tím stojí a co lze v Evropě očekávat?

Na webu České obchodní inspekce je možné si ověřit, zda vámi vybraný e-shop nepatří mezi rizikové prodejce.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/clanek/financni-poradna-jak-se-vyhnout-nastraham-pri-online-nakupu-40344256#dop_ab_variant=440111&dop_req_id=7FATSWiBc5W-202012051815&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com