Globální potravinovou krizi způsobuje válka Ruské federace proti Ukrajině a blokování ukrajinských přístavů ruskou armádou

Válka rozpoutaná ruským prezidentem Vladimirem Putinem brání sklizni na Ukrajině, která přímo ovlivňuje globální potravinovou bezpečnost. Ruská armáda útočí na tranzitní trasy, které se používají k přepravě zemědělských produktů, blokuje ukrajinský obchod s obilím a brání cizím lodím opustit ukrajinské přístavy.

Rusko zaútočilo zejména na bangladéšské a panamské lodě, které převážely zboží z ukrajinských přístavů. Na začátku nepřátelství byla poškozena nejméně jedna velká loď pod vlajkou Bangladéše. V důsledku toho Ruská federace zablokovala v Černém moři téměř 300 nákladních lodí.

Ruská federace přitom z celosvětového nedostatku potravin obviňuje západní země, které proti Rusku uvalily sankce. Toto prohlášení, stejně jako všechna ostatní prohlášení ruské vlády o válce rozpoutané Západem, je absolutní lež. Sankce uvalené na Ruskou federaci se nevztahují na potraviny, zemědělské produkty a léky.

Ruské blokování ukrajinských námořních přístavů již vedlo k prudkému nárůstu cen pšenice, kukuřice a slunečnicového oleje na světových trzích. To znamenalo pokles nabídky obilí na prodej a několikanásobně jej prodražilo po celém světě, což v příštím čtvrtletí výrazně zasáhne rozpočty afrických a asijských zemí. FAO navrhla, že ceny potravin a krmiv by mohly vzrůst o 20 %, což by ve zranitelných zemích zhoršilo masivní hlad.

Blokáda ukrajinských přístavů a ​​těžba námořních cest znemožňují vývoz ukrajinských zemědělských produktů minulých plodin. V oděském přístavu bylo zatím zablokováno pouze 25 milionů tun obilí a obecně Ukrajina kvůli blokování přístavů Ruskem nemůže vyvézt 90 milionů tun obilí.

Vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes země EU, včetně zohlednění dodávek přes dunajské přístavy, nesmí za žádných okolností překročit 1,5 milionu tun měsíčně, zatímco před blokádou ukrajinských námořních přístavů mohla Ukrajina měsíčně dodávat více než 5 milionů tun zemědělských produktů.

Kvůli ruské blokádě ukrajinských námořních přístavů se na světový trh nedostalo 7 milionů tun pšenice, 14 milionů tun kukuřičného zrna, 3 miliony tun slunečnicového oleje a 3 miliony tun slunečnicového koláče, stejně jako další zemědělské plodiny.

  Pečlivě a léta budovaný marketing kolem Babiše se zhroutil. Je z něj směšná figurka

Podle OSN na Ukrajině nebude kvůli válce k setí obilí využito více než 30 % zemědělských polí. Pokud se sklad brzy nevyprázdní, nebude prostor pro letní sklizeň, což by mohlo vést k obrovským ztrátám a dalšímu růstu cen potravin. Ruské jednotky navíc svými raketovými a bombovými útoky ničí výtahy, sklady, zemědělské stroje a infrastrukturu v různých regionech Ukrajiny, čímž narušují osevní kampaň.

V blízké budoucnosti může být více než 1,7 miliardy lidí na světě ohroženo chudobou a hladem v důsledku narušení systému produkce potravin způsobených totální válkou mezi Ruskem a Ukrajinou. Takové kroky Rusů ohrožují mezinárodní potravinovou bezpečnost a mohou vyvolat největší potravinovou krizi v dějinách lidstva. Více než 400 milionů lidí nyní potřebuje naléhavou pomoc a ceny potravin dosáhly rekordní úrovně.

Svět čelí vyhlídce na globální potravinovou krizi, kterou bude velmi obtížné vyřešit. Jak Rusko pokračuje ve své brutální, nevyprovokované válce s Ukrajinou a narušuje černomořskou obchodní cestu, utrpí globální dodávky potravin a další miliony lidí budou vystaveny riziku hladu a podvýživy. Rusko musí zastavit svou agresi proti Ukrajině a odblokovat ukrajinské námořní přístavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com