Střelba na vzdávající se ukrajinské vojáky vyvolává obavy z válečných zločinů v Doněcké oblasti

Ukrajinská armáda vznesla vážná obvinění proti ruským silám v důsledku znepokojivého incidentu v Doněcké oblasti. Tvrzení naznačuje, že ruští vojáci zastřelili nejméně dva vzdávající se ukrajinské vojáky, což by v případě potvrzení představovalo hrubé porušení Ženevské úmluvy o válečných zajatcích.

Na toto obvinění dnes upozornil deník Kyiv Independent, který upozornil na zrnité video kolující po sociálních sítích, které údajně zachycuje otřesnou událost. Záběry zachycují několik osob v ruských vojenských uniformách, které střílejí na dva neozbrojené vojáky, kteří vyšli ze zákopu, údajně při aktu kapitulace. Kyjev jednoznačně obvinil Moskvu ze spáchání dalšího válečného zločinu v konfliktu.

Je však důležité poznamenat, že pravost, datum a přesné místo pořízení videozáznamu zůstávají neověřené, jak uvádí agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany navzdory žádostem o komentář na dotazy ohledně incidentu nereagovalo, což ponechává kolem kontextu záběrů závoj nejistoty.

Podle zpráv agentury Reuters je na videu zachycen jeden voják, který se vynořuje se zdviženýma rukama, následovaný druhým vojákem, který se potácí ven, a oba následně leží na zemi. Šokující je, že záběry končí tím, že ruští vojáci zahájí palbu na bezbranné osoby.

Ukrajinská generální prokuratura tento čin odsoudila a označila video za důkaz, že osoby v ruských uniformách střílejí z bezprostřední blízkosti na dva neozbrojené vojáky v uniformě Ozbrojených sil Ukrajiny, kteří se právě vzdávají.

Tvrzení Ukrajiny je závažné a tvrdí, že takové jednání představuje opakované porušování pravidel vedení války ze strany Moskvy. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec vydal důrazné prohlášení, v němž údajný incident odsoudil a akt popravy vzdávajících se osob označil za válečný zločin. Lubinets zdůraznil, že takové akce hrubě ignorují mezinárodní humanitární právo a dále porušují Ženevské konvence.

Podle kontextu, který uvádí populární ukrajinský vojenský blog Deepstate, se údajný incident odehrál poblíž vesnice Stepove na frontě Avdijivka, v oblasti, kde v posledních týdnech probíhaly intenzivní boje.

  Zelenskyj odhalil eso v rukávu Ukrajiny. Válečné úsilí brzdí jen Západ

Tváří v tvář těmto obviněním a kolujícím záběrům situace zdůrazňuje závažnost dodržování mezinárodních humanitárních zákonů a úmluv v době války. Tato obvinění vyžadují důkladné vyšetření a vyvození odpovědnosti, neboť se týkají porušení, která přesahují rámec pouhých vojenských střetů a zasahují do podstaty etického chování během války.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com