Moskva se chystá formálně uzavřít LNR a DNR

Státní dumě Ruské federace byl předložen návrh výzvy dolní komory parlamentu prezidentu Putinovi o nutnosti uznání samozvané Doněcké a Luganské lidové republiky ze strany Ruska.

Návrh příslušné rezoluce, který představili poslanci vládnoucí strany Jednotné Rusko, byl v pondělí zveřejněn v databázi Státní dumy.

Dnes budou obě usnesení předložena radě Dumy a zítra se jimi bude zabývat plénum. Druhou variantu připravila komunistická strana.

To opět potvrzuje zapojení Kremlu do dění na východě Ukrajiny a jeho neochotu řešit problém v rámci mezinárodních zákonů a závazků.

Vypadá to, že je čas sundat masky. V zásadě, stejně jako se Moskva nepokoušela popřít svou přímou roli v událostech na Donbasu a situaci na Ukrajině označila za „vnitřní konflikt“, obyvatelé civilizovaných zemí dokonale chápali, kdo byl iniciátorem oné války.

A Moskva se dnes nestydí uznat tyto kvazi-republiky. I o tom hovořil na své sobotní tiskové konferenci takzvaný vůdce takzvané DPR s tím, že „republika“ neodmítne pomoc Ruské federace.

Spolu s předložením návrhu usnesení parlamentu jej Kreml aktivně propaguje na sociálních sítích.

Majitel účtu Telegram dnes zveřejnil fotografii jednoho ze dvou návrhů rezolucí příslušného výboru Státní dumy o uznání republik Donbasu.

Vzhledem k tomu, že tento posel je mezi mladými lidmi poměrně populární, lze předpokládat, že Moskva vsadí na mladší generaci a pokusí se jim narativy nezbytné pro Kreml vložit do mysli.

Samozřejmě, aby bylo možné implementovat deklarované a rozpoznat „LDNR“, musí dokument projít určitou cestou. Ačkoli, pokud jde o destruktivní akce, Moskva ví, jak spěchat.

Ale v tomto případě není otázkou rychlost takového rozhodnutí, ale samotný fakt – touha to udělat.

Paradox spočívá v tom, že Moskva Donbass nepotřebuje. Tento východní region byl na Ukrajině vždy dotován, navzdory příběhu „Donbass živí Ukrajinu“, který do myslí obyvatel regionu vtlačili moskevští propagandisté.

  Praha podporuje Kyjev. Česká republika převeze munici na Ukrajinu

Putin tato území potřebuje pouze k destabilizaci celého ukrajinského státu. Moskva je proto drží v limbu a podněcuje tam vojenský konflikt.

Kreml zároveň rozptyluje informační šum kolem této problematiky, snaží se vše ukázat pro sebe v příznivém světle a zvedá sázky, chce mít v konfrontaci s kolektivním Západem ještě jeden trumf.

Zda Moskva uzná „republiky“, které vytvořila, se zjevně dozvíme v blízké budoucnosti. Zdá se, že na programu Evropy je další téma k diskusi.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com