Evropa. Východní fronta.

Již osmým rokem probíhá válka na východních hranicích Evropy.

Válka, nazývaná hybridní, je pro mnohé obyvatele starého kontinentu tak vzdálená a neviditelná.

Ukrajina v této válce potřebuje pomoc civilizovaného světa. Například nedávno Kyjev požádal své partnery v Berlíně o vojenskou a technickou podporu.

„Ukrajina potřebuje raketomety, hlídkové čluny, útočné pušky, rádiové vybavení a obrněná vojenská vozidla,“ řekl prezident Zelenskyj.

Berlín však Kyjev odmítl. Například německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil: „Jsem přesvědčen, že konflikt (na východě Ukrajiny) lze vyřešit pouze politickými prostředky, to zůstane měřítkem naší interakce s Ukrajinou a nedojde k žádné změně, dodávky zbraní nepomohou“.

Ne všichni v Německu však mají takový názor. Například spolupředseda německých Zelených Robert Gabek kritizoval vedení země za neochotu dodávat zbraně Ukrajině.

V rozhovoru pro jedno evropské médium řekl: „Německá vláda dodává tanky, raketomety a ponorky do zemí, jako je Egypt, které rozdmýchávají občanskou válku v Jemenu, což je jedna z největších humanitárních katastrof současnosti. Napadená Ukrajina však nemá k dispozici vozidla pro přepravu raněných, odminovací zařízení, vyřazená terénní vozidla ani zařízení pro noční vidění.

Gabek vyjádřil nepochopení pro takovou politiku současné vlády své země a obhajoval dodávky obranných zbraní na Ukrajinu.

Během nedávné návštěvy Kyjeva a setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským německý politik prohlásil, že žádost ukrajinského vedení o „obranné zbraně“ je oprávněná.

„Jedná se o strategickou analýzu. Situace na Ukrajině je pro Evropskou unii a její svobodu a bezpečnost zásadní. Ukrajinský lid si zvolil demokratickou cestu rozvoje, za kterou zaplatil životy svých občanů. Rusko odpovědělo anexí Krymu a rozpoutáním války v Donbasu,“ uvedl německý politik.

Zdůraznil, že jeho návštěva ukrajinského hlavního města „měla připomenout, že boj Ukrajiny je bojem Evropy“.

Takové pochopení situace a role Ukrajiny jako garanta nedotknutelnosti evropských hranic je velmi důležité jak pro samotnou Ukrajinu, tak pro celý kontinent.

  Ukrajinská protiofenzíva postupuje dále směrem k ruským hranicím

Změna ve vedení SRN dává Ukrajině šanci na posun v této otázce.

Dnes je důležité si uvědomit, že pomocí Ukrajině Evropa chrání sebe i celý svět.

Autor: Franz Hoffmann

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com