Europoslanci budou hlasovat o rezoluci kritizující Babišův střet zájmů

Hlasování o rezoluci kritizující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše čeká dnes večer poslance Evropského parlamentu. Většina politiků dává najevo, že hodlá usnesení vyzývající k aktivitě české úřady i Evropskou komisi podpořit. Kromě toho budou dnes europoslanci debatovat o souvisejícím tématu, kterým je uplatňování nového pravidla podmiňujícího čerpání unijních peněz efektivním vyšetřováním korupce či právě střetů zájmů.

Rezoluce týkající se Babiše navazuje na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá holding Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle auditorů nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Český premiér s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů.

Návrh usnesení vyzývá komisi, aby vůči Česku uplatnila zmíněné pravidlo umožňující pozastavit vyplácení dotací, pokud justiční orgány dostatečně účinně nepostupují proti jejich možnému neoprávněnému čerpání. Rezoluce také apeluje na české úřady, aby lépe předcházely střetům zájmů a zajistily, aby na odmítnuté unijní dotace Agrofertu nedopláceli čeští daňoví poplatníci.

Usnesení v květnu získalo jasnou podporu klíčového kontrolního výboru a očekává se jeho jednoznačné schválení. Výsledky hlasování, které se kvůli pandemickým omezením odehraje na dálku, parlament oznámí až ve čtvrtek ráno.

Dnes budou mimo jiné poslanci ještě hlasovat o usnesení požadujícím uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19. V poledne také předseda EP David Sassoli vyhlásí vítězný film evropské ceny diváků LUX.

Autor: ČTK

  Češi jsou zatím nejoptimističtější ohledně vývoje epidemie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com