Fiala podporuje přesun ambasády do Jeruzaléma, chce to projednat v koalici

Premiér Petr Fiala (ODS) podporuje přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat s koaličními partnery. Fiala to dnes uvedl na sociální síti X. Uvítal také rozhodnutí Evropské unie prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území v reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých. Odpoledne Fiala položil květiny na pietní místo před izraelským velvyslanectvím. O výzvě vládě k přesunu ambasády by mohla debatovat Sněmovna, a to možná již v úterý.

„Osobně dlouhodobě podporuji přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jsem přesvědčen, že v současné době by to byl žádoucí krok,“ uvedl dnes Fiala. Věc chce projednat v koalici. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) v dubnu při návštěvě izraelského ministra zahraničí řekl, že o přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma politická reprezentace nerozhodla. Uvedl tehdy, že to není na pořadu dne.

O přesun ambasády usiloval bývalý prezident Miloš Zeman. Loni v prosinci Radiožurnálu řekl, že předpokládá, že vláda přesun brzy schválí. Požádal tehdy Fialu, aby zemi při této příležitosti společně navštívili. Fiala tehdy ČTK sdělil, že je přesunu nakloněn, při předsednictví v Radě EU a válce na Ukrajině ale musela vláda řešit aktuálnější výzvy. Lipavský tehdy řekl, že přesun není něčím, co by bylo na pořadu dne.

Stínová vláda opozičního hnutí ANO v souvislosti s nynější eskalací konfliktu v neděli koaliční kabinet vyzvala, aby učinil všechny kroky pro přestěhování velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Bude to současně i konkrétní gesto, kterým v této době podpoří Česká republika Izrael. Budete mít naši plnou podporu,“ sdělil ČTK předseda stínové vlády a první místopředseda ANO Karel Havlíček. Dnes premiéru Fialovi za jeho kladný postoj poděkoval. „Je dobře, že v zásadních věcech si umíme naslouchat,“ uvedl Havlíček na sociální síti X.

  Eset: Hrozby pro Android se v dubnu nejčastěji šířily přes hry

Předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš v roce 2017 uvedl, že s návrhem na přesun ambasády nesouhlasí. O čtyři roky později byl v Jeruzalémě u otevření úřadovny velvyslanectví.

Poslanec ANO, člen meziparlamentní skupiny přátel ČR – Izrael a její bývalý předseda Miloslav Janulík na dnešním podvečerním shromáždění na podporu Izraele na pražském Václavském náměstí prohlásil, že již v úterý na začátku schůze Sněmovny navrhne zařadit mimořádný bod k tomuto tématu. Sněmovna by měla podle něj vládu k přesunu ambasády zavázat. K přesunu velvyslanectví vyzvali i organizátoři dnešního shromáždění: Česká společnost přátel Izraele, česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém a nezisková organizace Operace Ester.

Izrael, který obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967, považuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, zatímco většina zemí považuje východní Jeruzalém za okupované území.

Sobotní překvapivý a bezprecedentní útok z Pásma Gazy na Izrael si vyžádal nejméně 700 izraelských obětí, počet ale stále roste. Nejméně 100 až 150 Izraelců také bylo uneseno. EU dnes oznámila, že pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva. „Vítám rozhodnutí EU prověřit toky evropských peněz poskytovaných na palestinská území. Je to krok, který jsem podporoval už v minulosti,“ napsal Fiala.

Premiér dnes odpoledne položil květiny na pietní místo před izraelskou ambasádou v Praze. Situaci považuje za vážnou a zdůraznil, že ČR plně stojí za Izraelem. „Naše podpora Izraeli je dlouhodobá a zvlášť v těchto těžkých chvílích je důležité, abychom tuto podporu vyjádřili všemi dostupnými prostředky. I proto jsem dnes přišel na toto improvizované pietní místo, abych svoji solidaritu s utrpením Izraelců plně vyjádřil,“ řekl Fiala České televizi.

Na podvečerní shromáždění v centru Prahy přišla vyjádřit solidaritu s Izraelem navzdory dešti nejméně stovka lidí. Za podporu jim na místě poděkovala například izraelská velvyslankyně Anna Azariová. „Podpora, kterou cítíme, nemůže být větší,“ prohlásila. Sympatizantům za jejich přítomnost poděkoval i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Žádný déšť nesmí překážet tomu, když bojujeme za pravdu, svobodu a lásku,“ řekl. Na místě byly vidět izraelské vlajky i nápisy vyzývající k odchodu palestinské ambasády z Prahy nebo cedule s nápisem „Hitler sedí v Teheránu“.

  Slovenská prezidentka Čaputová dnes navštíví Česko, setká se se Zemanem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com