Odpojení Ruské federace od SWIFT, odmítnutí ruských energetických zdrojů, propuštění politických vězňů Kremlu.

Autor: Christian CREUTZ, European Union 2017 - Source : EP

„Pokud jde o Ruskou federaci, případ Navalneho, budování její vojenské síly na hranicích s Ukrajinou a ruský útok na Českou republiku“ – tak se jmenuje rezoluce přijatá Evropským parlamentem 29. dubna. ktera byla podpořena 569 poslanci, 46 se zdrželo hlasování a 67 bylo proti,

„Evropský parlament vyjadřuje politování nad současným stavem vztahů mezi Ruskem a EU, který je způsoben ruskou agresí a pokračující destabilizací na Ukrajině, nepřátelským chováním a otevřenými útoky na členské státy EU, projevující se zejména v zasahování do volebních procesů, využívání dezinformace, škodlivé kybernetické útoky, sabotáže a chemické zbraně, “uvádí se v dokumentu.

Poslanci Evropského parlamentu vyzývají Moskvu, aby ukončila aktivity, které porušují mezinárodní principy, normy a ohrožují stabilitu v Evropě, což brání jakémukoli pokroku v pozitivní dvoustranné agendě s tímto důležitým sousedem. “
EU podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a jasně uvádí, že anexe Krymu je nezákonná a Evropa ji neuznává.
Prohlášení vyjadřuje znepokojení Evropského parlamentu nad koncentrací ruských vojsk poblíž hranic s Ukrajinou. Takové akce Kremlu jsou definovány jako výhružné a destabilizující “a vyžadují okamžité a skutečné stažení vojsk.

„Pokud se taková vojenská výstavba v budoucnu promění v invazi Ruské federace na Ukrajinu, EU dává jasně najevo, že cena za takové porušení mezinárodního práva bude přísná; za takových okolností by měl být okamžitě zastaven dovoz ropy a zemního plynu z Ruska do EU, Rusko by mělo být vyloučeno z platebního systému SWIFT a veškerá aktiva oligarchů blízkých ke ruske vlade a jejich rodinám v EU by měla být zmrazena a jejich víza byla zrušena. “uvedeno v dokumentu.

„Přátelské země by měly zvýšit vojenskou podporu pro Ukrajinu a poskytování obranných zbraní, což je v souladu s článkem 51 Charty OSN, který umožňuje individuální a kolektivní obranu,“ uvádí rezoluce.

Dokument obsahuje návrh na doplnění sankcí za porušování lidských práv o nový sankční režim za korupci. Poslanci konstatují, že EU „by neměla být útulným místem pro ruské bohatství a investice pochybného původu“.

  Zelenskyj miliardářem? Vyvracíme nesmysl, který šíří dezinformátoři

Usnesení Kremlu představuje hrozbu nejen pro vnější svět, ale také pro jeho vlastní občany. Evropané požadují propuštění Navalného a všech zadržených pro protesty na podporu opozice, jejíž zatčení „je politicky motivováno a odporuje všem mezinárodním závazkům Ruské federace v oblasti lidských práv“.

Důležité místo v dokumentu zaujímá téma snižování závislosti EU na ruských energetických zdrojích, v souvislosti s nímž poslanci požadují zastavení výstavby Nord Stream 2 a spolupráci s Rosatomem.

Rovněž v dokumentu je uvedeno, že zaměstnanci ruských speciálních služeb byli zapojeni do výbuchů ve skladech zbraní v Ve Vrběticích.

„Jedná se o nepřijatelný akt nepřátelství ze strany Ruska,“ zdůrazňují poslanci a vyzývají členské státy EU, aby zahájily koordinované vyhoštění ruských diplomatů.

Přijetí tohoto dokumentu je reakcí EU na drzé, cynické a kriminální aktivity Kremlu, které provádí doma i v zahraničí, porušuje všechny normy mezinárodního práva a zanedbává nejdůležitější lidská práva.

Zdá se, že Evropa si konečně uvědomila celou podstatu politiky Ruské federace, její destabilizující a v důsledku toho destruktivní roli, a to jak na kontinentu, tak na celém světě.

Ačkoliv má usnesení Evropského parlamentu doporučující povahu, jedná se o první oficiální krok k vytvoření konečných, skutečně účinných sankcí Západu proti ruskému agresorovi.

A Evropa v tomto boji funguje jako základna na východním křídle transatlantického světa.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com