Protesty v Rusku pokračují, svět sleduje, co se bude dít dál

Server OVDInfo uvedl, že během nedělních demonstrací ruská policie zadržila více než 4 000 lidí. Rusové již druhý víkend za sebou protestovali v desítkách měst po celé zemi. Zatčení za demonstraci bylo zatčení opozičního politika Alexeje Navalniho po návratu z Německa, kde byl léčen pro otravu Novičkem. Podle Navalného týmu je manželkou opozice také manželka opozice Julija Navalná. Úřady považovaly incident za nezákonný.

Po 18. hodině středoevropského času server OVDInfo uvádí, že celkem už bylo zadrženo 4567 lidí, z toho v hlavním městě 1450.

Ruské úřady však přijaly bezprecedentní bezpečnostní opatření a zablokovaly okolní oblasti Lubyanky a Kremlu, což je vlastně celé historické centrum metropole. Rovněž se rozhodli uzavřít sedm stanic metra, omezit autobusovou dopravu a nařídili uzavření obchodů a restaurací v centru města. Podle AFP je ruské hlavní město jako obléhané město, kde je všude mnoho protiagentních sil se štíty a obušky.

Čtyřicetiletá účastnice protestu řekla, že přišla, i když měla v noci panický záchvat. „Vím, že žiju v naprosto bezprávním státě. V policejní zemi, kde nejsou nezávislé soudy. V zemi řízené korupcí. Chci žít jinak,“ citovala ji agentura Reuters.

Podle nestátních médií používá policie elektrické obušky

V Petrohradě bylo zadrženo více než 960 lidí. Podle svědků tam policie brutálně použila šokující zařízení a slzný plyn. Ruská nestátní média informovala o použití elektrických obušků v Moskvě. Na sociálních sítích jsou videa z policejního zásahu, na kterých jsou vidět lidé s úrazy hlavy nebo ležící ve sněhu po policejním zásahu.

Téměř dvě stě lidí zadržela policie v Krasnojarsku, sto šedesát v Nižném Novgorodě a více než sto lidí pak také v Tveru, Vladivostoku a Novosibirsku.

Na pobřeží Vladivostoku vyšla na led asi stovka námořních příznivců, kteří si na těle vytvořili písmeno N a vykřičník. „Zatknou každého, kdo nevydrží mráz, a vrátí se na břeh,“ uvedly noviny Kommersant na protest.

  Obyvatelstvo dočasně okupovaných území Ukrajiny nepodporuje Ruskou federaci

Situace je v mnohém jiná oproti minulému víkendu. Lidé se nekoncentrují na jednom místě, ale jsou roztroušeni na několika kilometrech v hlavním městě. Moskvou se vydali na pochod, skandovali a projíždějící auta troubila na podporu.

USA vyzývají k propuštění zadržených včetně Navalného, Moskva mluví o vměšování

Nový šéf americké diplomacie Brinken vyzval k propuštění Navalniho a kritizoval ruskou „krutou taktiku“. „Spojené státy odsuzují Rusko za to, že pokračuje v kruté taktice proti pokojným demonstrantům a novinářům. Totéž platí pro druhý týden. Znovu požadujeme propuštění zatčených, včetně Alexeje Navalného,“ napsal Lincoln na Twitteru.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí okamžitě odpovědělo vlastním tweetem. Úřad napsal: „Potvrzuje závažný zásah USA do vnitřních záležitostí Ruska, stejně jako šíření dezinformací a volání po účasti na nezákonných činnostech na internetové platformě kontrolované Washingtonem.“

Česká reakce

V reakci na zásah ruských bezpečnostních sil během demonstrace napsal český ministr zahraničí Tomáš Petriček (ČSSD), že Rusko porušuje své závazky v oblasti lidských práv násilným potlačováním opozice a svobody projevu. Podle něj bude téma znovu otevřeno v Evropské unii. Ministr na Twitteru dodal, že Česká republika podpoří provádění sankcí vůči určitým osobám v rámci nového sankčního režimu EU.

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com