Sloužit lidu České republiky a být rovný Ukrajině

O půlnoci 8. března skončilo druhé funkční období Miloše Zemana. Petr Pavel se po složení slibu ve čtvrtek 9. března oficiálně stal novým prezidentem České republiky.

Pavel dorazil na Pražský hrad krátce před polednem, poté poobědval se Zemanem. Ve 14:00 začala společná schůze obou komor parlamentu, po které měl Petr Pavel ruku na Ústavu ČR a složil slib.

Samotný inaugurační projev přednesl Pavel ve Španělském sále Pražského hradu za přítomnosti 850 hostů, mezi nimiž byli poslanci a senátoři Parlamentu ČR.

Po složení ústavou předepsaného slibu ve Vladislavském sále Pražského hradu se Petr Pavel stal čtvrtým prezidentem v historii samostatné České republiky.

Nástup nového prezidenta do funkce oznámilo 21 slavnostních dělostřeleckých salv ze čtyř protitankových děl z Petřína a zazněla státní hymna.

Po složení přísahy Pavel promluvil k lidem z balkonu Pražského hradu a rozvinul obnovenou prezidentskou standartu.

V roce 2015 skupina Ztohoven protestující proti prokremelské politice předchozí hlavy státu Miloše Zemana změnila prezidentskou standartu na střeše Hradu za červené trenýrky.

Nový prezident roztažením obnovené prezidentské standarty symbolizoval návrat České republiky k demokracii.

Po projevu nová hlava státu vyšla na zaplněné Hradčanské náměstí, kde si povídala se spoluobčany – podávala si ruce, podepisovala se a neodmítla ani selfie.

Hejtman Pavel oznámil, že brzy oznámí plán konkrétních cílů na prvních 100 dní ve funkci a přislíbil, že bude v návštěvách krajů pokračovat.

Nový prezident ujistil, že zůstane otevřený všem lidem i kulturním, společenským a vzdělávacím akcím a zavázal se k návratu transparentní a pravidelné komunikace.

„Slibuji loajalitu České republice, slibuji, že se budu řídit její Ústavou a zákony, slibuji, že svou funkci budu zastávat v zájmu celého lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl Pavel.

  Skandál. Fake. Informační hry zpravodajských služeb

Poznamenal, že jeho tým se skládá z lidí z celé země, kteří se najednou seřadili od nuly a dnes jsou připraveni odpovědět na otázky, kterým stát čelí.

„Zpočátku jsme vytvořili malý tým, do kterého se postupně přidávali příznivci ve všech krajích České republiky a krajané v zahraničí. Až do ledna letošního roku jsem stál před plnými náměstími v Čechách, ve Slezsku a na Moravě. Přišli jste k volbám, abyste řekli ne chaosu a otevřeli cestu ke společnému hledání řešení. Díky vám můžeme přispět k návratu hodnotové politiky. Díky vám pravda opět zvítězila,“ uvedl ve svém projevu nový prezident České republiky Petr Pavel.

Poznamenal, že jeho aktivity budou otevřené, a abych si byl vědom skutečného stavu věcí, „budu nadále jezdit do regionů, abych osobně zjistil, jaké problémy se Vás týkají.“

„Naslouchat těm, kteří cítí a někdy právem věří, že je nikdo neposlouchá. A spolu s odborníky, vládou a parlamentem budu hledat řešení,“ pokračoval Pavel ve svém prvním vystoupení.

Petr Pavel v souvislosti s budoucností České republiky vyzval k následování příkladu Ukrajiny.

„Jsme geograficky střední země s jedinečnou polohou ve středu Evropy, pojďme se naučit tuto pozici využívat. Můžeme být významným hráčem v zahraniční politice. Inspiraci nemusíme hledat daleko – Ukrajina nám i našim partnerům ukázala, že neotřesitelné odhodlání je důležitější než výhoda a síla agresora. Je to jednotný středoevropský hlas, který bude důležitý, pokud máme pomoci Ukrajině k vítězství. A nejen naše historická zkušenost by měla být důvodem, proč ji nadále podporovat. Nakonec si pomáháme i sami,“ zdůraznil český prezident.

Petr Pavel uvedl, že během prvních sta dnů svého působení hodlá navštívit sousední země a jednou z prvních je Ukrajina.

Zvolením a nástupem prezidenta Petra Pavla do funkce se pro Českou republiku otevírá nová stránka historie. Jak sám nový prezident řekl, jeho zvolení je „návratem k politice hodnot, aby pravda znovu zvítězila“.

  Česká republika odmítá spolupráci s Ruskou federací

Česká republika si zvolila za prezidenta někoho, kdo dobře ví, co Rusko je a jak je nebezpečné.

Pavel jako řadový voják, první šéf Vojenského výboru NATO v historii České republiky a východoevropských zemí a předtím pět let náčelník generálního štábu české armády zná cenu míru jako nikdo jiný.

Tvrdě se staví proti ruskému útoku na Ukrajinu, hájí jasnou prozápadní orientaci České republiky a je patriotem své země, který ji podepřel skutečnými činy.

Pavel je považován za pokračovatele díla Václava Havla a jeho činy to potvrzují, stejně jako činy občanů státu České republiky.

„Svobodné a nezávislé státy jsou nemožné bez svobodných, seberespektujících a soběstačných občanů. Na světě nejsou žádné záruky míru bez vnitřního míru, míru mezi občany samotnými a míru mezi občany a státem,“ řekl kdysi Havel.

Dnešní Česká republika zvolením Pavla prezidentem potvrdila, že se první prezident republiky ve svých spoluobčanech nemýlil a oni jeho slova naopak potvrzují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com