Šíření koronaviru v Evropě zrychluje, Rusko registrovalo rekordní počet úmrtí

echo.cz

Několik evropských zemí se potýká s prudkým zhoršením epidemie covidu-19. Nejvyšší přírůstky počtu nakažených za několik posledních měsíců hlásí Británie, Německo, Slovensko či Česko. Rusko dnes oznámilo 1028 úmrtí v souvislosti s covidem-19, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Evropa jediným regionem, který minulý týden zaznamenal nárůst počtu potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2. Jinde je epidemická situace stabilní nebo šíření viru zpomaluje.

V Rusku, které registrovalo denní maximum zemřelých, bude kvůli šíření koronaviru týdenní pracovní volno od 30. října do 7. listopadu. Nejhůře postižené regiony mohou volno vyhlásit už od 23. října. Kromě počtu úmrtí zůstávají vysoké i denní počty nakažených – testy za posledních 24 hodin odhalily v Rusku infekci koronavirem u 34.073 lidí. Úřady horšící se epidemickou situaci přičítají zejména pomalému očkování. Podle operativního štábu je plně naočkovaných 45 ze 146 milionů obyvatel Ruska.

Slovensko v úterý zaznamenalo nejvyšší přírůstek počtu nově infikovaných od první poloviny března – přibylo 3480 případů. V zemi proto začnou od příštího týdne platit nejpřísnější protiepidemická opatření v deseti ze 79 okresů. Ta výrazně omezují činnost například restaurací a ubytovacích zařízení. Přerušit činnost ve zmíněných regionech budou muset fitness a wellness centra, jakož i aquaparky.

Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) Matthew Taylor v rozhovoru s BBC varoval, že systém veřejného zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení a tlak s blížící se zimou poroste. Britské úřady v úterý hlásily 223 nových úmrtí souvisejících s covidem-19, což je nejvyšší denní počet od března.

Sedmidenní incidence, tedy průměrný počet infikovaných na 100.000 obyvatel, stoupá i v Německu. Země za uplynulý den registrovala přes 17.000 nových případů nákazy koronavirem a 92 obětí nemoci covid-19. Údaj o sedmidenní incidenci dnes vystoupal na hodnotu 80,4. Nárůst počtu nakažených zaznamenalo i Polsko, kde úřady poprvé od května hlásily více než 5000 nových případů. Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski proto varoval, že možná bude muset zavést drastická opatření.

  Trump ohlásil žalobu na šéfy Twitteru, Facebooku a Googlu za cenzuru

Srbsko zavede v reakci na trvale vysoké denní přírůstky nakažených zdravotní průkaz, který bude povinný pro vstup do restaurací, kaváren a barů ve večerních hodinách. Lidé, kteří budou chtít po 22:00 vstoupit do těchto podniků budou muset od soboty předložit digitální nebo papírový certifikát dokládající, že byli očkováni proti covidu-19, testováni s negativním výsledkem, anebo se zotavili z nemoci.

Opatření zpřísňuje i New York, který bude po všech svých pracovnících vyžadovat očkování proti covidu-19 a policisté nebo hasiči už nebudou mít možnost vakcinaci obejít pravidelným testováním na koronavirus. V USA se navzdory očkování nakazil ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas.

Na zmírnění opatření se naopak chystá Kuba, která od 15. listopadu otevře hranice zahraničním turistům. Havana nebude požadovat od návštěvníků ze zahraničí negativní test na koronavirus ani karanténu, pokud se prokáží, že jsou očkovaní proti covidu-19. Ministr cestovního ruchu Juan Carlos García uvedl, že Kuba bude uznávat vakcíny schválené ve světě. Ve světle nadcházející zimní olympiády nabídne čínská metropole Peking všem dospělým obyvatelům města třetí dávku očkování proti covidu-19.

Vyšetřovací komise horní komory brazilského parlamentu doporučila obvinit prezidenta Jaira Bolsonara a desítky dalších činitelů z několika trestných činů kvůli jejich přístupu k pandemii. Informovala o tom média s odkazem na zprávu, která má být zveřejněna dnes a o níž mají senátoři hlasovat 26. října. Podle analytiků sice není pravděpodobné, že by prokuratura stíhání prezidenta zahájila, závěry komise ale mohou Bolsonarovi uškodit v prezidentských volbách, jež se mají konat příští rok. Bolsonaro už dříve vyšetřování komise označil za frašku.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com