USA pošlou Ukrajině protitankové náboje z ochuzeného uranu, píše Reuters

Spojené státy se chystají poprvé dodat Ukrajině náboje obsahující ochuzený uran, které jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dokument, který měla k dispozici k nahlédnutí, a na dva nejmenované americké činitele.

Náboje, které mají pomoci Ukrajině bránit se ruské agresi, budou součástí nového balíku vojenské pomoci, který Washington představí příští týden, uvádí Reuters. Munice může být odpalována z amerických tanků Abrams, které by měly být podle zdrojů Reuters dodány na Ukrajinu v nadcházejících týdnech.

Jeden z amerických představitelů, citovaných agenturou, řekl, že balík vojenské pomoci bude mít hodnotu 240 až 375 milionů dolarů (5,4 až 8,4 miliardy Kč). Finanční výše a obsah dodávky ještě nebyly finalizovány, dodal činitel. Bílý dům na žádost o komentář bezprostředně nereagoval, napsala agentura Reuters.

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice – především protitankových střel. Ochuzený uran není vysoce radioaktivní, i když je považován za toxický a karcinogenní.

Británie již na jaře oznámila, že spolu s tanky Challenger 2 poskytne Ukrajině i protitankové náboje z ochuzeného uranu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na krok Londýna tehdy varoval, že k jadernému střetnutí mezi Ruskem a Západem zbývá stále méně kroků.

Očekává se, že také americká dodávka nábojů s ochuzeným uranem vyvolá kritické reakce. Vláda prezidenta Joea Bidena již dříve rozhodla také o dodávkách kazetové munice na Ukrajinu, navzdory nebezpečí, které může představovat pro civilisty, připomněla agentura Reuters.

ČTK

  Biden ohlásil rozsáhlý nákup vakcín pro očkování Američanů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com