Šéf ruského Přímořského kraje nechá prověřit zprávy o ztrátách na Ukrajině

Šéf ruského Přímořského kraje Oleg Kožemjako se obrátil na vojenskou prokuraturu, aby prověřila informace z účtů ruských válečných blogerů, podle kterých 155. brigáda námořní pěchoty Tichomořské flotily v posledních dnech utrpěla obrovské ztráty v bojích u ukrajinské obce Pavlivka. Kožemjako nevylučuje, že šíření takových zpráv je tah ze strany protivníka, uvádí na svých internetových stránkách deník Kommersant.

„Příslušným orgánům a vojenské prokuratuře jsme poslali výzvu, aby situaci vyjasnily. Není vyloučené, že informace vypustil protivník, ukrajinské tajné služby,“ napsal Kožemjako na telegramu.

Reaguje tak na informace na ruských telegramových kanálech zabývajících se válkou na Ukrajině, kde se píše o tom, že někteří příslušníci vladivostocké 155. brigády námořní pěchoty se údajně obrátili na Kožemjaka kvůli ztrátám, které jejich útvar utrpěl u Pavlivky (rusky Pavlovky) v ukrajinské Doněcké oblasti. V dopise mu prý napsali, že nemají možnost informace o lidských ztrátách i zničené technice předat vojenským velitelům a chtějí, aby se Kožemjako obrátil na ministerstvo obrany. Na dva ruské generály si stěžovali, že jim na ničem nezáleží, prý se chtějí jen předvést a o vojácích mluví jako o masu. U Pavlivky, na kterou ruské jednotky zahájily útok v noci z 28. na 29. října, během čtyř dnů údajně zemřelo, bylo zraněných nebo zmizelo 300 příslušníků námořní pěchoty. Podle výzvy adresované Kožemjakovi také přišli o polovinu techniky. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

„Tento příspěvek zveřejňuji proto, že o situaci v Pavlivce se nahoře mluví už několik dní a krev teče a teče,“ napsal na telegramu válečný zpravodaj ruské státní televizní a rozhlasové společnosti VGTRK Alexandr Sladkov. „V Pavlivce je všechno špatně,“ píše se na prokremelském telegramovém účtu Wargonzo.

Podle běloruského opozičního portálu Naša niva byl útok na Pavlivku jedinou ruskou významnou ofenzivní operací za poslední měsíc.

  Ve stylu NKVD: Rusko podporuje mimosoudní popravy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com