Rusko od března zablokuje přístup k virtuálním privátním sítím

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor plánuje od 1. března příštího roku zablokovat používání virtuálních privátních sítí (VPN). Uvedl to dnes Arťom Šejkin, senátor vládnoucí strany Jednotné Rusko. Poptávka po službách VPN v Rusku prudce vzrostla po vpádu vojsk Moskvy na Ukrajinu, kdy země zároveň omezila přístup k některým západním sociálním sítím, píše agentura Reuters.

„Od 1. března 2024 vstoupí v platnost nařízení, podle kterého bude Roskomnadzor blokovat veškeré služby VPN, které poskytují přístup na stránky zakázané v Rusku,“ citovala Šejkina agentura RIA Novosti. Zákaz se podle ní bude týkat například obchodů s aplikacemi jako je App Store.

Šejkin zdůraznil, že se nařízení bude vztahovat zejména na ty služby, které umožňují přístup k sociální síti Instagram, která je v Rusku zakázaná. „Je zásadní, abychom omezili občanům přístup k produktům společnosti Meta, která je na seznamu extremistických organizací,“ dodal senátor.

Ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo americkou technologickou společnost Meta Platforms na seznam extremistických organizací loni na podzim. Meta kromě Instagramu vlastní i Facebook či komunikační službu WhatsApp. Provoz Facebooku a Instagramu v Rusku Moskva zakázala loni v březnu, krátce po invazi na Ukrajinu a v reakci na protiruské sankce Západu.

ČTK

  Putin na výročí vítězství nad nacismem vyzval k vítězství na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com