Z Pásma Gazy jsou hlášeny těžké boje, a to i z jihu oblasti

Z Pásma Gazy jsou v noci na dnešek hlášeny těžké boje. Zaměřují se na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel. Agentura Reuters s odvoláním na Damašek zase napsala, že Izrael zaútočil také na cíle v Sýrii.

Izraelská televize Channel 12 uvedla, že na Chán Júnis se pozornost armády soustředí kvůli zpravodajským informacím, že by zde mohli být někteří z vedoucích představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás, které 7. října překvapivě zaútočilo na Izrael, přičemž zemřelo kolem 1200 lidí.

Právě do oblasti Chán Júnisu však v posledních týdnech i kvůli opakovaným výzvám Izraele zamířilo velké množství Palestinců, kteří doufali, že se díky tomu vyhnou bojům, které se v první fázi konfliktu odehrávaly především na severu pásma. V Gaze žije na území menším než Praha 2,3 milionu Palestinců, z nichž kolem dvou třetin muselo opustit své domovy. Přes 15.000 jich přišlo o život.

Od pátečního obnovení bojů po sedmidenním příměří zemřelo podle činitelů v Gaze 184 lidí a dalších nejméně 589 utrpělo zranění.

Při leteckém útoku na cíle v Sýrii se podle státní agentury SANA Izrael zaměřil na příměstské oblasti Damašku. Hlášeny jsou zatím jen materiální škody.

ČTK

  Finsko se rozhodlo vstoupit do NATO, Turecko má výhrady a Rusko je proti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com