Rusko se připravuje na možnou vojenskou operaci v Moldavsku – rozvědka

Jak informuje zdroj z ukrajinské rozvědky, Ruská federace zahájila destabilizaci Moldavska, která by mohla skončit vojenskou agresí proti této zemi.

Podle plánu, o kterém se dozvěděli ukrajinskí rozvědci, by měli agenti vlivu Ruské federace v Moldavsku zahájit masové protivládní protesty, načasované na 9. května. Formálním důvodem protestů by měl být zákaz ruských symbolů, zejména svatojiřských stuh a také písmen Z a V, která symbolizují podporu ruské agrese proti Ukrajině. Kromě hlavního města Moldavska, města Kišiněva, je zvláštní pozornost při organizování protestů zaměřena na severní regiony Moldavska, zejména na město Balti a Gagauzia.

Destabilizaci přímo koordinuje zástupce vedoucího oddělení operačních informací 5. služby FSB generálmajor Dmitrij Miljutin, vedoucí 11. oddělení DPI FSB plukovník Valerij Solokha a neoficiální kremelský kurátor Moldavska Igor Čajka (syn bývalého generálního prokurátora Ruské federace). Do přímé činnosti byli zapojeni také pracovníci 11. oddělení DPI FSB Alexej Efremov, Jurij Gudilin a Maxim Gromov.

Vysoká pravděpodobnost využití destabilizace k vytvoření předpokladů pro zahájení ruské vojenské agrese proti Moldavsku naznačuje skutečnost, že starosta Kišiněva Ion Ceban, který je důvěrníkem a agentem vlivu ruských speciálních služeb, plánuje opustit území Moldavska během protestů věnovaných 9. květnu. Podle informací ukrajinských zpravodajských služeb rozhodl Cheban opustit Moldavsko do Bulharska na pokyn svého kurátora, plukovníka FSB Grigorije Velikikha, který je důstojníkem Úřadu přiděleného štábu (APS) DPI FSB a působí pod maska ​​pozice zástupce ředitele Roscongres Foundation.

Velikich trval na tom, aby Cheban opustil Moldavsko, protože mu hrozí bezprostřední fyzické ohrožení v souvislosti s možnými nepřátelskými akcemi v Kišiněvě a také reputační rizika, pokud ruská operace selže. 5, FSB považuje Cebana za nejslibnějšího proruského politika v Moldavsku a očekává, že ho využije jak jako vůdce země po okupaci, tak i jako možného politického oponenta Sandua, pokud vojenský scénář selže.

  Význam své profese musí čeští pendleři v Sasku dokládat od pátku

Je pozoruhodné, že ruské speciální služby používaly podobné přístupy na Ukrajině v předvečer invaze. Významná část vysoce postavených proruských politiků na Ukrajině a dalších činitelů vlivu byla evakuována před 24. únorem 2022.

Britský královský institut pro výzkum obrany již dříve zveřejnil vlastní zprávu, která naznačovala vysokou pravděpodobnost zahájení ruské agrese proti Moldavsku.

Podle ukrajinských zpravodajských důstojníků může vojenská operace Ruské federace v Moldavsku spočívat v přímém dobytí hlavního města silami operační skupiny ozbrojených sil RF v Podněstří, 4 brigádami ozbrojených sil PMR, samostatným speciálem -účelová brigáda Ministerstva vnitra PMR „Dnister“, za účasti několika skupin speciálních sil ozbrojených sil RF, které již byly na území Moldavska přivedeny turistickými kanály.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com