Kim Čong-un vyzval KLDR, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes vyzval svou zemi, aby byla připravena kdykoli provést jaderné útoky k odvrácení války. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA to uvedla agentura Reuters, podle níž Pchjongjang v neděli odpalem balistické rakety simuloval taktický jaderný útok. Podle agentury AP šlo o simulaci útoku na Jižní Koreu.

Komunistická země při nedělním testu podle svého prohlášení odpálila raketu vybavenou maketou jaderné hlavice, která uletěla 800 kilometrů a poté zasáhla cíl ve výšce 800 metrů nad hladinou Japonského moře na místě, které v simulaci představovalo „významný cíl nepřítele“.

Kim, který na test dohlížel, uvedl, že cvičení zlepšilo skutečné válečné schopnosti armády. Současná situace, kdy podle něj nepřátelé stále více chtějí agresi proti KLDR, vyžaduje, aby země exponenciálně posílila svou schopnost jaderného odstrašení, míní.

Slovy o nepřátelích Kim narážel na Spojené státy a Jižní Koreu a jejich rozsáhlé vojenské cvičení, které začalo před týdnem a bude trvat do 23. března. Pchjongjang tvrdí, že cvičení je přípravou na invazi, spojenci trvají na tom, že jde o obranné manévry vyvolané potřebou reagovat na nebezpečí ze strany KLDR.

Letos už komunistická země podle AP odpálila kolem 20 raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

ČTK

  Rusko podniklo rozsáhlou sérii útoků na Ukrajinu, nejméně pět obětí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com