Polsko přijme protiraketové systémy Patriot od Německa

Polsko přijme nabídku Německa, které mu chce poskytnout své systémy protivzdušné obrany Patriot. Na twitteru to napsal polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilní raketové systémy byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou.

„S radostí jsem přijal nabídku německé ministryně obrany (Christine Lambrechtové) týkající se toho, aby v Polsku byla rozmístěna další zařízení pro odpalování raket Patriot,“ napsal Blaszczak na twitteru. Až bude dnes s německou stranou o dodávce německých systémů telefonovat, navrhne, aby byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou, dodal.

Německá ministryně Lambrechtová s nabídkou přišla v souvislosti s úterním incidentem, kdy ve východopolské vsi Przewodów dopadla raketa. Podle západních činitelů šlo zřejmě o střelu ukrajinské protiletecké obrany. Zemřeli při tom dva lidé. Rusko v úterý proti Ukrajině vystřelilo smršť raket s cílem vyřadit z provozu její energetickou infrastrukturu.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu Severoatlantická aliance začala posilovat protileteckou obranu v Evropě. V polovině října se více než desítka členských zemí, včetně Česka a Slovenska, připojila k německé iniciativě a podepsala prohlášení o záměru společného nákupu systémů protivzdušné obrany.

ČTK

  V německých městech se protestovalo proti koronavirovým opatřením

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com