Protesty v Íránu mají přes 400 obětí, mezi nimiž je 58 dětí

Při protestech, které začaly v Íránu v polovině září, přišlo o život nejméně 58 dětí. Nejmladšímu z nich bylo osm let. Organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, v aktuální bilanci uvedla, že do soboty měly protesty 410 obětí mezi demonstranty a 54 mezi členy bezpečnostních sil. Zatčeno je přes 17.000 lidí.

Demonstrace začaly v polovině září, kdy ve vazbě zamřela 22letá Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu. Akce zaměřené původně na přísný zákon o zahalování žen přerostly v protivládní protesty.

Podle deníku The Guardian je mezi mrtvými dětmi 46 chlapců a 12 dívek mladších 18 let. Jenom v minulém týdnu je hlášeno pět dětských obětí, mezi nimiž byl devítiletý Kíjan Pírfalak. Byl jedním ze sedmi mrtvých na protestu ve městě Ízeh na západě Íránu.

Příbuzní na pátečním Kíjanově pohřbu řekli, že bezpečnostní složky střílely i na auto Pírfalakových, v němž chlapec seděl vedle otce. Íránská policie odpovědnost za chlapcovu smrt odmítla.

Protesty v Íránu neutichají a rostoucí počet dětských obětí svědčí o stupňování násilí, napsal web listu The Guardian.

Mnoho bouřlivých demonstrací se koná na severu, v oblasti obývané Kurdy, odkud pocházela Amíníová. Od září tam přišly při demonstracích o život desítky lidí včetně 12 dětí, tři další děti zemřely ve vazbě. V íránském Kurdistánu skončilo za mřížemi 200 nezletilých Kurdů a 300 bylo při střelbě zraněno.

Podle informací zveřejněných na sociálních sítích dnes v íránském Kurdistánu přišli o život čtyři lidé. Režim v této části země stupňuje represe, v Mahábádu dnes bylo vidět vojenský konvoj s dobře vyzbrojenými vojáky a některá videa doprovázel zvuk palby těžkých zbraní. Podle exilové organizace ochránců lidských práv Hengaw do města vrtulníky dopravily příslušníky revolučních gard.

Agentura Reuters napsala, že gardy k tomu ve svém prohlášení uvedly, že se na severu v Kurdistánu posilují jednotky, aby zasáhly „proti teroristickým separatistickým skupinám“. „Zajišťujeme bezpečnost lidí a naším mandátem je rozhodně zasáhnout proti terorismu,“ stojí v prohlášení.

  Šéfka EK vyzvala Německo k přiměřenosti u kontrol na hranicích

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com